Zanger en componist Spinvis (56) verzorgt de muziek bij de verfilming van Griet Op De Beecks roman Vele hemels boven de zevende. Voor deze klus ging hij anders te werk dan bij het maken van zijn eigen muziek.

"Als Spinvis heb ik mijn eigen rijk maar als ik muziek maak voor een film ben ik ondergeschikt", aldus de muzikant, die eigenlijk Erik de Jong heet, in gesprek met Metro

"Je moet als filmcomponist beseffen dat de eindregie niet bij jou ligt. Ik heb bijvoorbeeld een strijkkwartet geschreven voor een erotische scène die de film helemaal niet heeft gehaald."

De Jong heeft de film inmiddels gezien en begrijpt waarom de scène er uit is gehaald. "Het is niet dat de muziek niet goed zou zijn, het is gewoon een andere montage geworden."

Ondergeschikt

Schrijfster Op De Beeck citeerde in haar roman tekst uit het nummer Kom Terug van Spinvis. Dit nummer is gebruikt in de film, naast veertien andere composities. De grootste uitdaging vond De Jong om de emotie niet aan te dikken.

"Als je dat doet voelt de kijker zich onderschat. Tenminste, dat heb ik altijd. Aan de andere kant moet je er ook niet bang voor zijn, want het is wél filmtaal. Je moet wel worden meegenomen."