Radiohead, Nina Simone en Rage Against The Machine maken voor het eerst kans op een plekje in het Rock and Roll Hall of Fame. 

Ook Kate Bush, Eurythmics, Dire Straits en Sister Rosetta Tharpe zijn voor het eerst genomineerd door het museum voor popgeschiedenis in Cleveland, schrijft muziekblad Rolling Stone.

Jaarlijks wordt een select groepje artiesten uitverkoren voor de Rock and Roll Hall of Fame. Dit jaar stemmen meer dan negenhonderd mensen uit de muziekindustrie, historici en muzikanten op hun favoriet.

Daarnaast wordt een publieksstem meegewogen bij de selectie van de nieuwe rockiconen. Om in aanmerking te komen voor een nominatie, moeten artiesten minstens 25 jaar geleden hun eerste single hebben uitgebracht.

In totaal zijn achttien artiesten genomineerd voor 2018. Het lijstje kent veel oud-genomineerden die de eervolle plek eerder misliepen, zoals rockband Bon Jovi, rapper LL Cool J en synthpopband Depeche Mode.

Chaka Khan

Omdat bands vaak van samenstelling wisselen, bepaalt de Hall of Fame sinds vorig jaar per bandlid of ze in het rockerspantheon worden bijgezet. Zo is dit jaar de band Rufus mét funkzangeres Chaka Khan genomineerd.

Het museum maakt in december de vijf nieuwe leden van de Hall of Fame bekend. In april worden ze met een grote show in Cleveland gepresenteerd. Vorig jaar viel die eer Pearl Jam, Joan Baez en de Electric Light Orchestra te beurt.