Chef'Special, Lil' Kleine, Boef, Roxeanne Hazes en Lucas & Steve maken dit jaar kans op de MTV European Music Award voor Best Dutch Act.

 Dat heeft de muziekzender dinsdag bekendgemaakt.

"De vijf talentvolle genomineerden wisten ons afgelopen jaar te verrassen", zegt Chereen Gayadin van MTV. "We zijn enorm trots op de diversiteit die deze Nederlandse artiesten bieden binnen de huidige muziekcultuur en daarom bieden we ze door middel van deze nominatie graag een podium buiten Nederland."

De award gaat sowieso naar een nieuwe winnaar. Vorig jaar ging Broederliefde er met de winst vandoor, Kensington won in de drie jaar daarvoor. Chef'Special is de enige act die eerder genomineerd was, in 2012 en 2014.

De prijs voor beste Nederlandse act wordt uitgereikt tijdens een pre-party op 6 november in Amsterdam. De ceremonie wordt gepresenteerd door MTV-host Kay Nambiar en vlogger Monica Geuze.

Martin Garrix

Ook tijdens de echte awardshow op 12 november in Londen is er nog een Nederlander met een winstkans. Martin Garrix kan zijn voor de derde achtereenvolgende keer de prijs in de categorie Best Electronic ophalen. Hij neemt het op tegen David Guetta, Major Lazer, Calvin Harris en The Chainsmokers.

De internationale nominatielijst wordt verder aangevoerd door Taylor Swift met zes nominaties, op de voet gevolgd door Shawn Mendes die er vijf binnen wist te slepen. Beiden maken kans in de categorie Best Artist en Best Pop.