Minder dan een week na de verschijning heeft het nieuwe album van rapper Jay-Z, 4:44, de platinastatus bereikt. Er werd al 1,5 miljard keer naar nummers op de plaat geluisterd. Dat staat sinds vorig jaar gelijk aan een miljoen albumverkopen.

De Recording Industry Association of America (RIAA), die de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt, kondigde woensdag aan dat de rapper, die eigenlijk Shawn Carter heet, de platinastatus had gehaald.

"Complimenten voor Jay, hij heeft het weer geflikt", meldt de baas van de organisatie. "Weer een platina-album dat wordt toevoegt aan een al iconische carrière." 

De platinaplaat is Jay-Zs dertiende. Dat is meer dan elke andere hiphopartiest.

RIAA paste eerder dit jaar de procedures rond gouden en platina albums aan, zodat streamingcijfers nu ook meegeteld worden. Entertainment Weekly rekende uit dat 4:44, dat alleen uitkwam op Jay-Z's muziekplatform Tidal, 1,5 miljard keer gestreamd moet zijn om aan de status te komen.

Vraagtekens

Variety zet vraagtekens bij de berekening, die niet openbaar is gemaakt door de RIAA. Jay-Z werkt voor het album samen met telefoonaanbieder Sprint, dat het album cadeau geeft aan abonnees. De door het bedrijf ingekochte downloads zouden al zijn meegerekend, hoewel ze waarschijnlijk nog niet allemaal bij consumenten zijn terechtgekomen.

Het blad ontdekte ook dat een bij de bekendmaking meegestuurde foto van de baas van de RIAA en Jay-Z bij een plaquette van het platina-album al oud is: de foto zou al voor de release van 4:44 zijn gemaakt.

Gebruikersinflatie

Muziekplatform Tidal kwam begin dit jaar in opspraak, nadat het beweerde drie miljoen abonnees te hebben. Uit onderzoek door de Noorse krant Dagens Naeringsliv bleek dat het platform de aangesloten platenlabels in april 2016 betaalde voor ongeveer 850.000 abonnees. Tidal maakte oorspronkelijk deel uit van een Noors bedrijf.

Analisten schatten dat Tidal momenteel ongeveer een miljoen gebruikers heeft. Die zouden dus per persoon vijftienhonderd keer naar nummers op het album hebben geluisterd om aan de geclaimde 1,5 miljard te komen.