Na een loopbaan van bijna zestig jaar stopt Anneke Grönloh met optreden. "Het gaat niet meer. Ik kan niet meer."

"Na afloop denk ik steeds: ik ben gek dat ik dit doe. Ik sta naar adem te happen, kan dan nauwelijks praten en ben aan het eind van mijn Latijn", aldus Grönloh in gesprek met De Telegraaf.

De zangeres wordt woensdag 75 jaar en vindt dat een mooi moment om bekend te maken dat ze een einde aan haar carrière maakt. Daarnaast moet ze na een longembolie tegenwoordig vrijwel constant een zuurstofmasker dragen.

"Het probleem is: ik kan nooit een béétje optreden. Ik geef me altijd helemaal, dat heb ik mijn hele carrière gedaan, hoe frêle ik misschien ook oog", zegt de zangeres, die merkt dat ze steeds langer nodig heeft om bij te komen van een optreden.

Half gas

Grönloh: "Veel liever was ik nog een paar jaar doorgegaan, maar helaas, dat zit er niet in. En half gas geven… dat kan en wil ik niet. Ik moet er vol voor gaan en als dat niet meer lukt, dan zal ik onder ogen moeten zien dat er niets anders op zit dan te stoppen. En dat besluit heb ik de afgelopen maanden nu voor mezelf genomen."

Anneke won in 1959 haar eerste platencontract in Cabaret der onbekenden, een destijds bekende talentenjacht. De eerste jaren was ze vooral populair in Azië, maar in 1962 scoorde ze in Nederland grote hits met Brandend Zand en Paradiso, dat zestien weken op nummer één stond. Het record werd pas onlangs verbroken, door Ed Sheerans Shape Of You. Wereldwijd verkocht de zangeres dertig miljoen platen.

Anneke Grönloh - Paradiso
159
Anneke Grönloh - Paradiso