De Amsterdamse rapper Donnie voelt zich gezegend door de samenwerking met Jeugd van Tegenwoordig-producent Bas Bron, die ook zijn nieuwe album BFMJT voor zijn rekening nam.

BFMJT is de tweede langspeler van de Amsterdamse rapper en de opvolger van het eveneens door Bas Bron geproduceerde Mannelogie uit 2015.

"Bas vindt mij uniek, hij gelooft in mij. Hij werkt verder ook met niemand anders samen, behalve met De Jeugd van Tegenwoordig natuurlijk. Ik voel me daardoor echt ontzettend blessed. Tijdens de opnames probeerden we zo weinig mogelijk na te denken. Dat is een van mijn sterke punten: dingen niet te lang overpeinzen. Het moet er kort en krachtig uitkomen."

Raymond van Barneveld

Een van de meest opmerkelijke nummers op BFMJT is 180 Linkerbaan, een samenwerking met darter Raymond van Barneveld. Wie denkt dat de Hagenees door de 22-jarige Donnie in de zeik wordt genomen heeft het mis, 180 Linkerbaan is juist een ode aan Van Barneveld.

"Noem een Nederlander, los van het schaatsen, die vijf keer wereldkampioen is geworden", werpt Donnie op.

"Op een gegeven moment zag ik op sociale media dat hij ook dure merken droeg, Gucci etc. Dat vond ik prachtig. Toen ben ik begonnen aan een serie memes op basis van zijn foto's. Toen ik Raymond vroeg wat hij van die grappen vond, antwoordde hij dat hij er dubbel van lag. Ik heb hem ook niets voor die samenwerking betaald, het ging gewoon heel natuurlijk. Raymond is een toffe peer en ik spreek hem bijna dagelijks."

Het debuut van Raymond van Barneveld als rapper
Het debuut van Raymond van Barneveld als rapper

Mannelijke Marilyn Monroe

De mannelijke Marilyn Monroe wordt Donnie op de website van zijn platenmaatschappij Magnetron Music genoemd. Het slaat op de manier waarop de rapper met een bepaalde vrouwelijkheid speelt. In zijn teksten gaat hij er prat op dat hij damesspijkerbroeken past en met zijn lange blonde haar schept hij een welkom contrast ten aanzien van het leger rappers met opgeschoren kapsels.

"De muziek waar ik van houd komt uit de jaren tachtig. Wham, Bon Jovi, George Michael, Michael Jackson. Die zaten allemaal een beetje op het randje en experimenteerden bijvoorbeeld met make up", aldus Donnie.

"Ik vind het tof om dat als rapper te doen, omdat vrijwel niemand het doet. Dat wordt ook geaccepteerd. Juist omdat ik het ben, denk ik. Ik kan het maken. De jeugd heeft de toekomst, wat vroeger cool was telt nu niet meer."

Vieze Fur

Donnie is niet alleen labelgenoot van de Jeugd van Tegenwoordig, maar mag Vieze Fur zonder enig voorbehoud zijn mentor noemen en heeft in de persoon van Bas Bron dezelfde producent als de rapformatie.

Bang dat hij vast dreigt te plakken aan de Jeugd van Tegenwoordig is Donnie niet.

"Het boeit me niet als mensen zouden zeggen dat ik te veel onder de vleugels van Freddy zit of slechts het spoor van hen volg. Waarom zou ik mijn best doen het tegendeel bewijzen? Ik heb een eigen fanbase. Veel fans van de Jeugd zijn met ze meegegroeid. Ik trek de nieuwe garde aan. En als mensen over je praten, dan is dat alleen maar goed toch? Als ze geen mening over je hebben, doe je er niet toe in mijn ogen."

Acceptatie

Donnie heeft een uitverkochte clubtournee achter de rug en nu dus een tweede album. Het gaat hem op dit moment voor de wind, maar hij beseft dat zoiets geen garantie is voor een langdurige muzikale carrière.

"Ik weet heus wel dat niet alles in één keer hoeft te werken. Vooral in deze industrie moet je een bepaald acceptatieproces doormaken. Daar moet je doorheen, maar dat geldt voor veel dingen in het leven. En ik kijk natuurlijk wel vooruit, bijvoorbeeld door slim te zijn met mijn geld. Maar ik ben zelfverzekerd genoeg en heb geen plan b, mocht het met de muziek misgaan. Ik houd mezelf op het goede pad en heb een lieve vriendin."