Eddie Vedder gaf zaterdagavond het eerste van zijn drie optredens in Amsterdam. In AFAS Live speelde de Pearl Jam-zanger grotendeels een soloconcert. NU.nl verzamelde een aantal recensies.

OOR

Vedder staat bekend als een uitgesproken man, maar oogt zaterdagavond volgens muziekblad OOR wat afwezig. Wellicht heeft dat te maken met het overlijden van zijn vriend Chris Cornell, de zanger van Soundgarden.

"Aan zijn daden ligt het niet. Vedder bedankt de fans in het Nederlands - ‘het betekent veel voor mij dat jullie er zijn wanneer we jullie nodig hebben’ - gooit plectrums naar enthousiastelingen en komt zo nu en dan geestig uit de hoek, maar zijn houding geeft niet de indruk dat het goed met hem gaat."

De zanger is goed en bij vlagen zeer goed, maar niet in bloedvorm, volgens OOR. "Zijn karaktervolle, grauwe stem is precies zoals je die wil horen, zijn gitaarspel is dynamisch en altijd geheel in dienst van zijn liedjes. Toch mist hij de power van special guest Glen Hansard, die tijdens zijn beestachtige voorprogramma de AFAS Live plat speelt."

Lees hier de hele recensie

NRC - drie sterren

"In een bont decor dat door roadies in witte jassen gereed werd gemaakt, liet Eddie Vedder zich door het moment ingeven welke nummers hij ging zingen", schrijft NRC.

"Met elektrische gitaar in Pearl Jams Long Road klonk zijn stem vol en overdonderend. Met ukulele in songs van zijn soloplaten Into the Wild en Ukukele Songs was het contrast tussen het iel klinkende instrument en Vedders vocale krachtpatserij soms zo groot dat er een donderbui los leek te barsten."

De covers Imagine en Rockin' in the Free World onderstreepten Vedders goede bedoelingen, aldus NRC. "Zijn stem is een overweldigend wereldwonder dat bij Pearl Jam beter op zijn plek is."

Lees hier de hele recensie

AD - vier sterren

Vedder (52) noemde zaterdagavond in AFAS Live de naam van zijn overleden vriend Chris Cornell niet. Wie zocht naar een link met Cornell, moest vooral tussen de regels door lezen en luisteren, aldus het AD. 

"De emoties, die waren er wel bij Vedder, die zijn fans bedankte omdat ze er waren op de momenten dat hij ze nodig heeft. Dat kon nog als verplicht nummer worden beschouwd, maar er waren meer emotionele momenten, die hij doorstond door verbeten gitaar te spelen, op zijn voetdrum te stampen (Immortality), of door de schepper zelf aan te roepen (My dear God, where were you?)."

Muzikaal gezien zat het wel goed, oordeelt het AD. "Vedder, die nummers van Pearl Jam afwisselde met eigen liedjes en covers, was prima bij stem, het geluid was vrijwel perfect en hij varieerde voldoende met zijn gitaren en zijn nummers."

"Een van de hoogtepunten, laat in de show, was het duet met zijn special guest Glen Hansard op Song of good hope. Met stemmen die elkaar zo mooi aanvullen zouden ze veel meer samen moeten doen. Alleen die combinatie al maakte de avond de moeite meer dan waard."

Lees hier de hele recensie