André Hazes denkt bij volk niet groter te worden dan zijn vader

André Hazes, voorheen junior of Dréetje, brengt woensdag zijn derde album uit. Op Wijzer laat hij horen hoe hij in het leven staat en welke lessen hij geleerd heeft.

Met zijn 23 jaar is hij een paar jaar jonger dan toen zijn vader André Hazes senior bij het grote publiek bekend werd. "Dat het allemaal iets sneller gaat, maakt het ook enger, het kan zo over zijn", aldus de zanger in gesprek met NU.nl.

"Ik ben nu negen jaar jonger dan toen mijn vader in Ahoy stond. Ik ben aan deze carrière begonnen met de hoop om de allerbeste te worden. Maar ik denk niet dat ik groter bij het volk kan worden dan mijn vader", aldus Hazes. "Wel kan ik meer albums verkopen of meer zalen gaan vullen, maar wat mijn vader bij het volk heeft losgemaakt, zo iemand komt nooit meer."

In oktober staat de zanger twee keer in de Ahoy. "Als kind kwam ik hier al en dat is ook de reden dat ik voor Ahoy gekozen heb. Wel wordt de beleving nu heel anders. Bij het eerste nummer zat ik met mijn moeder en zus vooraan zodat de pers ons kon zien, maar zodra zij vertrokken waren gingen wij ook weg. Vaak speelden we dan boven met de beveiligers. Dat was dan ons uitje en niet het concert zelf."

Door zijn eigen afkomst als zoon van een volkszanger, zou Hazes zijn eigen zoon André van zes maanden oud willen aanraden om heel goed na te denken over een eventuele muziekcarrière. "Ik zou hem in alles steunen, maar ik denk dat de druk op zijn schouders heel groot zou zijn. Zelf moest ik mij al bewijzen als de zoon van, maar als kleine André zich moet gaan bewijzen als zoon en kleinzoon van dan is dat nog heftiger."

Opvoeding

Ook wat betreft de opvoeding van zijn zoon in relatie tot de buitenwereld maakt Hazes bewuste keuzes. "Ik plaats heel veel foto's van mijn eigen kind op sociale media. Er zijn ook genoeg bekende mensen die het gezicht van hun kindje afschermen, maar ik kies er bewust voor om alles te laten zien. Viezeriken heb je altijd, maar dan wil ik liever dat ze een foto van mij hebben, dan dat ze in de bosjes voor mijn huis gaan liggen voor een foto."

Het vaderschap heeft de 23-jarige zanger naar eigen zeggen minder egocentrisch gemaakt. "Wanneer ik vroeger naar films keek waarin mensen zeiden: 'Pak mij, maar niet mijn kind', snapte ik dat niet zo goed. Toen kleine André geboren werd wist ik meteen dat ik mijn leven voor hem zou geven." De eindigheid van het leven komt ook in het nummer Heel misschien naar voren.

"Normaal zou ik zeggen, 'waar houd je je mee bezig als 23-jarige, leef eens lekker met de dag'. Maar ik heb dat zoveel gedaan, dat ik mij vanbinnen een man van veertig voel. Ik heb zoveel kilometers gemaakt en die ervaring spreek ik uit in mijn nummers. Ik heb vooral gezien hoe het niet moet en weet hoe het wel zou kunnen."

Daarom schreef Hazes ook het nummer Ik haal alles uit het leven. "Natuurlijk is het wel anders nu ik een gezinnetje heb. Soms zie ik mijn tourmanager meer dan mijn eigen vrouw en kind. Als ik vind dat ik te weinig thuis ben geweest kunnen we last-minute beslissen om vijf dagen op vakantie te gaan. Maar het kan ook zijn dat ik met mijn gezinnetje de rust opzoek door even naar het bos te gaan."

Fouten

Vooral over de relatie tussen Hazes en zijn moeder (Rachel) en zus (Roxeanne) kwam de zanger geregeld in de media. Ook zijn relatie met zijn zestien jaar oudere vriendin Monique werd bekritiseerd. "Het gaat erom hoe je met de media omgaat, maar er zijn genoeg journalisten waar ik niet meer mee wil praten. Vaak is het wel zo dat waar rook is er ook vuur is.  Als er iets geschreven wordt  is er vaak wel iets aan de hand, maar het wordt regelmatig opgeblazen. Maar ze hebben het niet altijd bij het verkeerde eind."

In veel nummers blikt de zanger terug op de fouten die hij in zijn jonge leven heeft gemaakt. "Het hoeft niet per sé over mij te gaan, maar inmiddels heb ik wel geleerd dat ik alleen maar voor mezelf kan praten. Er wordt mij vaak gevraagd naar de mening van een ander, maar daar kan ik simpelweg niet op antwoorden. Ik ben altijd eerlijk over mezelf en als ik mezelf daarmee voor gek zet maakt mij dat niet uit. Ik heb dan wel de waarheid gesproken."

Over of Hazes in deze periode van politieke onrust en verdeeldheid in de maatschappij zijn muziek aangrijpt om een boodschap over te dragen, is hij duidelijk: "Ik denk dat mijn publiek zou zeggen, 'waar ben jij in godsnaam mee bezig!'. We denken allemaal dat we de wereld kunnen veranderen met een liedje, maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik kan beter zingen over de dingen die ik zie gebeuren, dan dingen waar ik mij totaal niet mee bezig houd."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie