De hit Lose Yourself van Eminem uit 2002 is het onderwerp van een rechtszaak die maandag in Nieuw-Zeeland is begonnen. 

De rapper heeft de politieke partij New Zealand National Party aangeklaagd omdat zij het nummer zouden hebben gekopieerd voor een reclamecampagne in 2014. Dat meldt TVNZ.

In 2014 spande het team van Eminem de rechtszaak aan. In het verkiezingsspotje is een soortgelijke beat uit Eminems Lose Yourself te horen. De National Party stelt dat het de muziek heeft gekocht via een Australische muziekleverancier en dat er geen sprake is dat het auteursrecht is geschonden. De zaak duurt naar verwachting zo'n zes dagen.

Verkiezingsspotje Nieuw-Zeelandse National Party uit 2014
Verkiezingsspotje Nieuw-Zeelandse National Party uit 2014

Coldplay

De New Zealand National Party werd al eerder aangeklaagd omdat zij muziek zouden hebben gekopieerd. Zo werden er in 2007 20.000 dvd's van de partij teruggeroepen waarop een nummer te horen was dat te veel zou lijken op Clocks van Coldplay en in 1984 klaagde filmmaatschappij Warner Brothers de partij aan omdat ze het thema van de film Chariots of Fire gebruikten.

Lose Yourself stond op de soundtrack van de film 8 Mile, waarin Eminem de hoofdrol speelde. Het nummer won de Oscar voor beste filmlied.