Gorillaz heeft een nieuwe tournee aangekondigd. De band rond Damon Albarn en Jamie Hewlett, die voor het laatst een tour hield in 2010, geeft tussen juli en oktober 17 optredens in Noord-Amerika.

De tour volgt op het nieuwe album Humanz, dat 28 april verschijnt. Albarn en Hewlett trappen af in Chicago en sluiten hun tournee af in Miami. Tussendoor spelen ze onder meer tijdens het festival Life is Beautiful in Las Vegas. 

Vorige maand liet de Britse band voor het eerst de nieuwe nummers SaturnzBarz en Andromeda horen op BBC Radio 1. Beide nummers staan op Humanz, het eerste album van de groep sinds The Fall uit 2010. Gorillaz werkte voor de plaat samen met onder meer De La Soul en Grace Jones. 

"Ik werk niet zomaar samen met mensen, er moet echt een muzikale klik zijn", zei Damon Albarn, leider van het project, eerder op BBC Radio 1. Humanz gaat volgens hem over transitie. "Een soort duistere fantasie van hoe iets geks en onverwachts de wereld compleet kan veranderen. Wat doe je dan: ga je drinken, televisie kijken, praat je met mensen?"

Albarn en Hewlett worden tijdens hun tournee vergezeld door de vier fictieve bandleden Murdoc, Noodle, Russel en 2-D en een aantal live muzikanten.