De Britse dj Dax J moet mogelijk een jaar de cel in vanwege publieke onfatsoenlijkheid en het schenden van de publieke moraal. De dj draaide eind maart een remix van de islamitische gebedsoproep op een festival in het noorden van Tunesië.

De Tunesische autoriteiten waren hier niet van gediend en besloten eerder al de club te sluiten en de eigenaren aan te houden. Deze zijn inmiddels weer vrijgelaten en worden ook niet aangeklaagd. Wel hadden ze vooraf beter moeten uitzoeken welke muziek de dj's zouden draaien, meldt het Franse persbureau AFP.

"We zullen aanvallen op onze religieuze gevoelens niet toestaan", zei de gouverneur van Nabeul bij het sluiten van de club. 

Dat Dax Heddon, de volledige naam van de dj, daadwerkelijk in de cel verdwijnt is onwaarschijnlijk, meldt BBC. Hij is inmiddels uit het land. Dax J draaide de remix al vaker tijdens shows in Europa en had naar eigen zeggen niet de intentie om mensen te beledigen.

De organisatoren van het Orbit Festival lieten snel na het optreden weten dat Dax J niet wist dat hij met het nummer mogelijk inwoners van een islamitisch land zou beledigen. Ook Heddon bood zijn excuses aan via Facebook.

Doodsbedreigingen

De beelden van zijn optreden in de El Guitone Club in Nabeul verschenen eerder deze week op YouTube. De actie van Dax J zorgde voor veel woede bij het publiek en bij Tunesiërs. Na meerdere doodsbedreigingen besloot Dax J over te gaan tot het sluiten van al zijn accounts op sociale media.

De techno-dj is ook regelmatig te vinden in Nederland voor festivals. 27 april draait hij op het Nassau-festival in Amsterdam en in juni is hij weer te zien tijdens het twintigjarig jubileum van Awakenings in Spaarnwoude.