Margriet Eshuijs vindt het geen probleem dat ze het nooit in de Verenigde Staten heeft gemaakt. "Noem me een gek wijf, maar ik ben in mijn loopbaan nooit gefrustreerd of teleurgesteld geweest. Het was wat het was. Ik heb in de muziekwereld wel meer meegemaakt", zegt de zangeres vrijdag.

In 1979, na het succes van haar band Lucifer, leek het er even van te komen. Eshuijs reisde naar de VS voor een ontmoeting met de hoogste baas van platenmaatschappij CBS. "De trip naar New York vond ik al geweldig. Ik was hartstikke groen, joh", zegt Eshuijs in het AD.

"De directeur van CBS luisterde naar mijn liedjes en zei: Where does she come from? Australia? New Zealand? Toen voelde ik het al. Het was mis met mijn uitspraak. Die klonk niet Amerikaans genoeg."

Maar ook in Nederland lieten de platenbazen haar later vallen. "Dan maakte je met veel liefde een album en zei de platenmaatschappij: 'Sorry, we kunnen er even geen aandacht, energie en geld in steken, want Trijntje en Tjeerd Oosterhuis gaan met Total Touch als een speer. Daar douwen we op door.' Het gaat er in die business vooral om hoe hard de kassa rinkelt", aldus de 64-jarige zangeres.

Eshuijs heeft de "ongeschreven regels" in de muziekindustrie daarna losgelaten. "Ik houd me niet bezig met de vraag of zalen wel vollopen, of er een hitsingle moet komen. Destijds voelde ik me verdwaald in alle structuren en mechanieken. Nu ben ik vrij."