Zo Moeilijk heeft het grootste vocabulaire van alle nederhoppers. De teksten van de Nijmeegse rapgroep bevatten meer unieke (verschillende) woorden dan bijvoorbeeld De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch.

Dat concluderen drie Nederlandse onderzoekers, die keken naar het werk van ruim dertig Nederlandstalige rappers.

De teksten werden vergeleken met een aantal werken uit de Nederlandse literatuur: De ontdekking van de hemel van Mulisch, Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer, Eline Vere van Louis Couperus en Max Havelaar van Multatuli.

Bij de artiesten en schrijvers werden vierduizend woorden onderzocht op uniek gebruik. Zo heeft de zin Als je bitch wil chillen, is het geen probleem uit het nummer Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex negen unieke woorden.

Rangorde

De onderzoekers brachten vervolgens een rangorde aan op basis van de 'lexicale diversiteit': het aantal unieke woorden gedeeld door het totale aantal woorden. Pfeijffer staat bovenaan met 1480 unieke woorden, gevolgd door Zo Moeilijk met 1393 unieke woorden, Mulisch (1366) en Couperus (1352). SBMG, Gers Pardoel en Sef staan ergens onderaan.

Vivien Waszink, een van de onderzoekers, geeft toe dat een grote woordenschat niet per se iets zegt over de literaire prestatie van een artiest. "Toch zegt het iets over de kennis of beheersing van de taal", zegt Waszink in de Volkskrant.