Dinsdagavond staat Ed Sheeran voor de tweede keer in een uitverkochte Ziggo Dome. De zanger staat veelal alleen op het podium, maar weet volgens recensenten het publiek er zo bij te betrekken dat zij voelen als zijn achtergrondkoor.

AD

"Sheeran bewees gisteravond namelijk behalve een excellent hitschrijver ook live een fenomeen te zijn. Zijn aanpak is bekend: geen begeleidingsband, maar alleen een akoestische gitaar en een loop-station om muziekfragmentjes op te nemen en meteen af te spelen. Alleen de violen op Galway Girl waren vooraf op tape gezet. Sheeran is zo een eenmansband en een romantische troubadour ineen. Toegegeven: sommige van zijn songs, zoals de kaarslichtkraker Happier van zijn laatste album Divide, overschrijden de grens tussen gevoelig en klef, maar Sheeran heeft meer dan genoeg materiaal om dat te compenseren."

Het Parool

"Behalve de traditionele singer-songwriter met akoestische gitaar is Ed Sheeran ook zijn eigen achtergrondzanger, tweede gitarist, bassist en drummer. Een eenmansband, maar dan echt. Zijn muzikale spectrum is breed: van een Ierse ballade als Nancy Mulligan tot songs waaruit liefde voor R&B en hiphop spreekt. (...) Wat al die uiteenlopende songs in de Ziggo Dome verbindt, is dat ze worden ondersteund door een 17.000 koppig koor. Ongelooflijk, wat zijn die vooral vrouwelijke fans tekstvast, echt elk woord kennen ze. En wat maken ze na ieder nummer veel geluid."

Lees de hele recensie

NRC

"Castle on the Hill zette de toon voor een optreden dat geen band nodig had om te swingen. Door te kloppen, te plukken en te harken op zijn gitaar produceerde hij virtuoos het geluid van een compleet drumstel. Met The A Team en een explosief Bloodstream haalde hij de muziek van zijn eerdere albums + (Plus) en x (Multiply) terug. Het nieuwe Dive bewees zich als zijn meest meezingbare liefdesballade en Happier begon hij door eerst een driestemmig achtergrondkoor in te zingen. Alleen in How Would You Feel liet hij zich bijstaan door een pianist. Het werd meteen de meest kitscherig aangeklede song van de avond."

Lees de hele recensie