Gorillaz liet donderdag voor het eerst de nieuwe nummers SaturnzBarz en Andromeda horen op BBC Radio 1. Het nieuwe album van de groep, met de titel Humanz, komt op 28 april uit. 

Dit is het eerste album van de Gorillaz sinds The Fall in 2010. Voor de plaat ging de groep een samenwerking aan met onder meer Kelela, Popcaan, Kali Uchis, D.R.A.M., De La Soul en Grace Jones.

"Ik werk niet zomaar samen met mensen, er moet echt een muzikale klik zijn", zegt Damon Albarn, leider van het project, op BBC Radio 1. Hij is tevreden over het resultaat en kan "niet wachten tot het volledige album eindelijk uitkomt."

De nieuwe plaat Humanz gaat volgens hem over transitie. "Een soort duistere fantasie van hoe iets geks en onverwachts de wereld compleet kan veranderen. Wat doe je dan: ga je drinken, televisie kijken, praat je met mensen?"

Albarn vergelijkt het met het presidentschap van Donald Trump. "Al gaat het daar niet per se over, maar dat was ook zo'n gebeurtenis die we niet verwachtten." Eén van de nummers is dan ook gericht tegen de Amerikaanse president. Het protestlied Hallelujah Money, in samenwerking met Benjamin Clementine, werd al in januari uitgebracht. 

Nadat het volledige album op 28 april wordt gelanceerd, volgt er ook een show. Op 10 juni spelen de fictieve figuren van Gorillaz als headliner op hun eigen festival Demon Dayz, dat plaatsvindt in het Engelse Margate.