De Amerikaanse muzikant Chuck Berry (90) is overleden. De politie vond Berry na een noodoproep in een huis in St. Charles (Missouri). Hij reageerde niet meer en reanimatie mocht niet baten.

Dat schrijven media als ABC News. De dood van Berry is bevestigd door de politie in Missouri.

Berry is een van de grondleggers van de moderne rockmuziek. Hij ontving een 'Grammy lifetime achievement award' in 1984 en is volgens het muziekblad Rolling Stone een van de beste songschrijvers uit de popmuziek.

Berry is bekend van nummers als Maybellene, Roll Over Beethoven and Johnny B. Goode, allemaal uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Nieuw album

Vorig jaar kondigde Berry nog een album aan, dat de naam Chuck moest gaan dragen. Het album zou dit jaar uitkomen. Het zou Berry's eerste nieuwe album in 38 jaar worden. In een verklaring waarin hij zijn nieuwe album aankondigde, droeg hij het op aan zijn vrouw Themetta Berry met wie hij 68 jaar getrouwd was. 

"Och lieverd, ik word oud! Ik heb zo lang aan deze plaat gewerkt. Nu kan ik stoppen!", zei Berry bij de aankondiging van zijn nieuwe album. 

Het is nog onbekend waaraan Berry overleden is.

Invloed

Muzikanten en beroemdheden rouwen om het overlijden van Berry. Ze uiten op sociale media hun bewondering voor de rock-'n-roll-legende. "Zijn muziek en invloed op de muziek zal altijd blijven bestaan", schreef muzikant Huey Lewis op Twitter. 

"Niemand van ons zou hier nu staan zonder jou. Rock on brother!", plaatste Lenny Kravitz op Instagram. Platenbaas LA Reid erkent ook de invloed van Berry. "De muziek is voor eeuwig veranderd door Chuck Berry's grensverleggende invloed. 

Ook in Nederland reageren muziekliefhebbers verslagen op het trieste nieuws. "Wat een icoon! Rust zacht'', twitterde DJ Giel Beelen. Gerard Ekdom noemt Berry "een van de grondleggers van de rock-'n-roll''.

Persoonlijkheid

Berry stond bekend als een prikkelige persoonlijkheid. Zo zei Keith Richards ooit: "ik krijg vaker hoofdpijn van Berry dan van Mick Jagger, toch kan ik hem onmogelijk niet leuk vinden." Bruce Springsteen kan zich wel in die woorden vinden. "Ik vroeg aan Chuck 'wat voor nummers gaan we spelen?' Het enige wat hij zei was: 'we gaan wat Chuck Berry-nummers doen'", aldus Springsteen over de tijd dat zijn band samenspeelde met Berry. 

Zijn unieke manier van het beleven van rock-'n-roll zag John Lennon ook. "Als je rock-'n-roll anders zou willen noemen, zou je het net zo goed 'Chuck Berry' kunnen noemen." Ook voor Eric Clapton was Berry een unieke muzikant. "Als je een rock-'n-roll nummer zou willen spelen of eigenlijk elke upbeat nummer dan speel je uiteindelijk zoals Chuck."