Caro Emerald is niet creatiever geworden na de bevalling van haar kind. "Al hoopte ik daar wel op. (...) Om eerlijk te zijn: bij mij werkte het eerder anticreatief."

De zangeres vertelt in Veronica Magazine dat haar teksten niet anders zijn geworden nadat ze in 2014 moeder werd. "Mannen gaan ineens liedjes schrijven over hun kindje, de nieuwe liefde in hun leven. Dat heb ik niet."

Emerald heeft sinds 2013 geen album meer uitgebracht, maar werkt momenteel wel aan nieuwe muziek. "Er zit veel nieuwe muziek in de pijplijn, maar wanneer dat uitkomt, is nu nog moeilijk te zeggen. Ten eerste omdat we geen broodwerkers zijn, we wachten totdat het product echt af is en dat overhaasten we niet. Daarnaast zijn we ook impulsief, dus kan het zomaar zo zijn dat we ineens besluiten muziek uit te brengen."

Emerald Island

Voor haar nieuwe muziek raakte ze geïnspireerd door exotica, een muziekstroming die volgens Emerald rond 1900 ontstond en in de jaren vijftig een flinke opleving kende.

"Mensen droomden weg naar verre oorden op weirde albums vol trommels, paringsgeluiden en junglesounds. Dat hebben wij in onze pop weten te gebruiken en dat past ook goed bij de tour, met de naam Emerald Island. Ik wil je als bezoeker meenemen naar mijn eigen tropische eiland."