Ed Sheeran heeft de Britse singer-songwriter James Blunt geholpen om muziek voor zijn nieuwe album te schrijven. 

Dat vertelt Blunt vrijdag aan People. "Ik ben vaak in Zwitserland en hij (Ed Sheeran) wilde skiën. Dus gingen we op wintersport en was ik overdag zijn skileraar. 's Avonds leerde hij me nummers schrijven."

Blunt had in 2005 een grote hit met You’re Beautiful. Maar het succes van dat nummer en zijn eerste album Back to Bedlam werkte tegen hem. "Ik kreeg veel kritiek te verwerken, misschien doordat mijn nummers te vaak werden gedraaid. Daardoor sloeg ik dicht en durfde geen persoonlijke teksten meer te schrijven", legt de 43-jarige Engelsman uit.

Teksten

Sheeran heeft Blunt weer op het goede spoor gekregen. Hij wist zijn collega te overtuigen weer 'open' teksten te schrijven.

"Hij zei: 'dit is je werk, we gaan nu iets heel open en oprecht schrijven'. Het was heel leerzaam. Hij bracht me weer terug naar waar ik begonnen was. Daardoor heb ik de authenticiteit en het vertrouwen dat ik nodig had voor het schrijven van songs terug. Ed is een heel aardige vent, met zijn voeten stevig op de grond. Hij is een fenomenaal talent. Ik heb echt genoten van het werken met hem."

Blunt’s nieuwe album The Afterlove komt uit op 24 maart.