Chef'Special wil serieus proberen voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. De band, die vrijdag zijn derde album Amigo uitbrengt, steekt in oktober na een grote show in de Ziggo Dome de oceaan over.

"We geloven echt dat het kan", zegt gitarist Guido Joseph in het AD over een doorbraak in Amerika. De band trad vorig jaar al tientallen keren op in de Verenigde Staten als voorprogramma van Twenty One Pilots. "We hebben daar al meer dan tachtig shows gespeeld. En elke keer zagen we dat onze muziek werd omarmd. Daardoor hebben we extra zelfvertrouwen gekregen."

Zanger Joshua Nolet werd naar eigen zeggen verliefd op het publiek. "Dat begreep ons de eerste keer misschien nog wel beter dan hier in Nederland gebeurde. Misschien lag het aan de taal: de crowd snapt meteen waarover we zingen."

Nolet had op jonge leeftijd al de droom om door te breken in de Verenigde Staten. "Alle muziek die ik luisterde, kwam daar vandaan. Ademloos keek ik naar live-dvd's van Lauren Hill, Eminem, The Fugees en The Roots. Ik begon te fantaseren hoe het zou zijn om daar zelf te staan."

Madison Square Garden

"Hetzelfde deed ik toen we vorig jaar met Twenty One Pilots in een vol Madison Square Garden in New York stonden. Die wil ik ooit met ons eigen bandje uitverkopen, dacht ik."

De vijf bandleden realiseren dat hun ambities consequenties hebben. "We kunnen nog niet helemaal inschatten welke precies, maar duiken er gewoon in", aldus Nolet. "Uiteraard zal er heimwee bij komen. En ons sociale leven gaat eronder lijden. Dat kan niet anders."

"Maar we hebben er met z'n vijven veel over gesproken en willen allemaal hetzelfde", gaat de zanger verder. "We beseffen hoe zeldzaam onze positie nu is. Als je als Nederlands bandje zoveel kansen krijgt, zou je gek zijn om die niet te pakken."