Hoge onderscheiding voor dirigent Bernard Haitink

Dirigent Bernard Haitink is donderdagavond in Amsterdam benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Locoburgemeester Kajsa Ollongren reikte hem de versierselen uit in het Concertgebouw.

Haitink stond daar voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Het is dit seizoen zestig jaar geleden dat de nu bijna 88-jarige maestro voor het gezelschap debuteerde.

Ook vrijdag en zondag leidt Haitink het orkest bij het spelen van werken van Claude Debussy en Anton Bruckner. Het zijn de enige concerten die Haitink dit seizoen bij het Concertgebouworkest dirigeert.

Inmiddels zijn er daarentegen ook alweer plannen voor het voorjaar van 2018. Dan willen Haitink en het orkest samen de Negende Symfonie van Gustav Mahler ten gehore brengen.

Haitink maakte zijn debuut bij het Concertgebouworkest als invaller op 7 november 1956 en was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

De relatie stond soms wel onder spanning, zo ontstond er enkele jaren geleden nog een ruzie tussen de dirigent en het orkest over het 125-jarig jubileum van het gezelschap. Het conflict werd later bijgelegd.

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste civiele orde in Nederland. Voor deze orde komen mensen in aanmerking "met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving''.

Die verdiensten zijn vaak te danken aan zeer persoonlijke talenten. Tot Commandeur in deze orde worden maar sporadisch mensen benoemd.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie