Organisatie Grammy Awards ontkent rassenprobleem

De organisatie van de Grammy Awards is van mening dat er geen sprake is van racisme rond de awardshow. Diverse artiesten hebben zich de afgelopen weken, met name in de dagen na de uitreiking, negatief uitgelaten over het gebrek aan diversiteit bij de Grammy's.

"Nee, ik denk helemaal niet dat er een rassenprobleem is", aldus voorzitter van de Grammy Awards Neil Portnow. In een interview met Pitchfork wijst hij erop dat winnaars verkozen worden door middel van stemmen. "Dus wanneer we het over de Grammy's hebben, gaat het niet over een bedrijfsentiteit, maar over 14.000 leden van de Academy."

Desondanks kon de awardshow op veel kritiek rekenen dit jaar. Vooraf gaven onder anderen Drake, Frank Ocean, Kanye West en Justin Bieber aan dat zij niet aanwezig zouden zijn. Onder meer door het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden.

Achteraf was er veel onbegrip dat Adele de prijs voor beste album van het jaar won in plaats van Beyoncé. Veel artiesten geloven dat het om een rassenkwestie gaat. Portnow slaat dergelijke kritiek echter in de wind.

"Volgens mijn bescheiden mening luisteren wij muzikanten niet naar muziek gebaseerd op geslacht, ras of etniciteit", aldus de voorzitter. "Wanneer je gaat stemmen op muziek, dit is tenminste hoe ik het benader, is het alsof je een blinddoek op doet en gaat luisteren."

Kritiek

Het is niet nieuw in Amerika dat een awardshow onder vuur ligt door een gebrek aan diversiteit. De Oscars in 2016 kregen om diezelfde reden al veel kritiek. Hoewel de organisatie van de Academy Awards daarna zei stappen te maken om diversiteit te promoten binnen de organisatie, blijft Portnow erbij dat dit niet nodig is bij de Recording Acadamy.

"We hebben niet hetzelfde probleem van dat formaat", aldus de voorzitter. Toch zegt hij er wel op te blijven letten dat de awardshow met zijn tijd mee zal blijven groeien. "Om relevant te kunnen blijven, moeten we onszelf blijven vernieuwen en dat moeten we blijven doen samen met het hele bestuur."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie