Jazzlegende Al Jarreau (76) overleden

Jazzlegende Al Jarreau is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was onlangs opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles.

Zijn manager heeft het overlijden bekendgemaakt. Vorige week maakte Jarreau bekend dat hij om gezondheidsredenen met pensioen zou gaan.

Jarreau trad al meer dan vijftig jaar op en won in zijn leven zeven Grammy Awards. Het is de enige zanger die in de categorieën jazz, r&b en pop werd bekroond. De zanger was in Nederland meerdere malen te zien op het North Sea Jazz Festival.

Hij stond bekend om zijn geïmproviseerde 'scatzang' en zijn vermogen om met zijn stem allerlei instrumenten na te bootsen. Dit leverde hem de bijnaam 'the voice of versatility' op.

Talentenjacht

De zanger werd in 1940 geboren in Wisconsin, maar reisde na zijn middelbare school naar San Francisco. Hier vormde hij samen met George Duke zijn eerste trio.

Jarreau trok tijdens een talentenjacht de aandacht van studio Warner Bros, die hem al snel een contract aanbood. In 1975 verscheen zijn eerste, veelgeprezen album We Got By. Twee jaar later kreeg hij voor zijn live-album Look to the Rainbow zijn eerste Grammy.

Daarna maakte Jarreau nog tientallen albums. 

Passie

In een verklaring op de site van de artiest stond onder meer een bedankje aan zijn fans. "Hij had jullie nodig en jullie waren er altijd voor hem, meer dan vijftig jaar lang."

Ook stond er een postume oproep van de zanger aan jongeren: "Zoek alsjeblieft iets artistieks dat je met passie kan doen, en doe het. Met kunst in je leven ben je een beter familielid, buur, vriend en burger."

Reacties

Op sociale media wordt ook gereageerd op het overlijden van de artiest. Gerard Ekdom zegt op Twitter: "Weer een held overleden… Rest in peace mister Al Jarreau!'' Toine van Peperstraten verwijst naar de rol van Jarreau in zijn jeugd. "Weer een stukje jeugd weg: de man van Roof Garden is niet meer."

Zanger en acteur Kasper van Kooten laat zich dichterlijk uit op het social medium: "Eigenlijk is #roofgarden gewoon al heel lang een prachtig woord voor de Hemel."

Oprichter en drummer van The Roots, QuestLove schrijft op Instagram: "Een van mijn favorieten aller tijden." Hij noemt Al Jarreau een van de meest creatieve vocalisten "OOIT". Zangeres Paula Abdul laat via Twitter weten dat ze geïnspireerd werd door zijn muziek en zijn stem die zo anders en uniek was. Zij condoleert de familie van Al Jarreau.

Singer-songwriter ChakaKhan zegt op Twitter: "Rest in Power (rust in macht). Jij was OVERAL jazz en meer, een niet te evenaren improvisatie-genie."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie