Aretha Franklin gaat met pensioen. De zangeres is aan haar laatste jaar als artieste bezig. Na de release van haar album in september stopt ze na 56 jaar. Ook stopt ze met touren.

"Ik moet je vertellen: ik ga met pensioen", onthulde Franklin in gesprek met verslaggever Evrod Cassimy bij tv-zender WDIV Local 4. Haar laatste wapenfeit zal het album worden, waarvoor ze met Stevie Wonder de studio in duikt.

De zangeres wil meer tijd vrijmaken voor haar kleinkinderen. "Dit was het", zo citeerde ze Michael Jackson toen hij zijn afscheid aankondigde.

Wel volgen na de release van het album nog een aantal laatste optredens en blijft ze "een aantal selecte dingen doen" om zichzelf bezig te houden. "Ik voel me een rijk mens en mag mij gelukkig prijzen hoe mijn carrière is verlopen. Ik ben erg tevreden maar het is niet zo dat ik nu wegga en niks meer ga doen. Dat zou ook niet goed zijn."

Gezondheid

De laatste jaren kampte Franklin meerdere malen met gezondheidsproblemen en moest ze diverse keren concerten afzeggen. Vorig jaar trad de zangeres bij een eerbetoon aan Carole King op en zong ze haar hit You Make Me Feel Like a Natural Woman dat de toenmalig president van Amerika Barack Obama tot tranen toe roerde. Later trad Aretha nogmaals op voor de Obama's in het Witte Huis.