Status Quo-gitarist Rick Parfitt is zaterdag overleden in een Spaans ziekenhuis op 68-jarige leeftijd.

De manager van de groep bevestigt Parfitts dood op de Facebookpagina van Status Quo. "Hij zal enorm worden gemist door zijn familie, vrienden, mede-bandleden, management en zijn fans van over de hele wereld."

Parfitt overleed aan de gevolgen van een ernstige infectie. De gitarist werd donderdag opgenomen met complicaties aan zijn schouder.

Parfitt kreeg in juni een hartaanval na een optreden in Antalya (Turkije). Zijn persoonlijke assistent vond hem die dag bewusteloos op de vloer van zijn hotelkamer. In oktober maakte hij bekend niet langer met de groep te gaan optreden vanwege medische redenen. Door zijn hartaanval moest de groep eerder al Europese concerten afzeggen.

Deze maand trad Status Quo op in een uitverkocht Heineken Music Hall in Amsterdam. Status Quo werd in de jaren zestig opgericht en had ruim vijftig jaar successen. De groep bereikte in 2015 een mijlpaal: met hun albums stonden ze in totaal vijfhonderd weken in de albumhitlijsten.

Parfitt woonde in de Spaanse plaats Alhaurin el Grande, vlak bij Marbella en Málaga.

Autobiografie

De gitarist was van plan om in 2017 met een solo-album en een autobiografie te komen.

Parfitt was de schrijver van vele Status Quo-hits, waaronder Whatever You Want, Again and Again, Roll Over Lay Down en Rain. Samen met Francis Rossi vormde hij de basis van de Britse rockband.

De muzikant worstelde al langere tijd met gezondheidsproblemen. In 2014 onderging hij een hartoperatie in Londen. De gitarist moest in 1997 een viervoudige bypass ondergaan, omdat zijn hevige levensstijl met drank en drugs hem bijna fataal werd.

Parfitt liet in september weten zich zorgen te maken voor het geven van optredens. Hij was bang een terugkeer in Status Quo niet te overleven. "Ik weet hoe nerveus ik altijd ben. Je hart begint te pompen op het moment dat je op moet gaan voor duizenden mensen. Het is duidelijk dat het effect op je heeft."

Parfitt laat zijn vrouw en vier kinderen achter.