Het heeft tien jaar geduurd, maar sinds deze week ligt Een Klein Beetje Geluk, het nieuwe album van Ali B in de winkels. Lange tijd voelde de rapper zich niet thuis in de nieuwe 'scene' die was ontstaan.

"De muziekwereld veranderde. De formule was toen: je maakt muziek, wacht op de radio totdat je airplay krijgt. Toen ging TMF weg, de meeste cd-winkels sloten", vertelt de 35-jarige rapper in gesprek met NU.nl.

"De scene was niet meer interessant, het was allemaal los zand. En toen kwam Spotify. Het publiek bepaalt nu wat succesvol wordt. Een album maken is weer leuk."

"Alles is nu ook gesetteld: mijn theatershow staat, mijn televisieprogramma's staan. De scene is weer leuk, vol met jonge talenten. Het begon weer te kriebelen om wat nieuws te maken. Ik heb ook het gevoel dat ik met nieuw werk tot de bovenste regionen kan behoren, en dat gevoel had ik lange tijd niet." 

Stilgezeten heeft de rapper niet: hij richtte zich de afgelopen jaren volop op zijn cabaretshows en televisie. "Ik heb me keihard lopen ontwikkelen tijdens die tien jaar. Bij Ali B Op Volle Toeren heb ik kunnen afkijken bij de beste rappers van Nederland."

Intonatie

Voordat hij zijn derde studioalbum Een Klein Beetje Geluk opnam, ging Ali B in de leer bij Pat Pattinson, een Britse docent tekstschrijven die onder meer ook John Mayer de kneepjes van het songwritervak bijbracht. "Van hem heb ik geleerd om te rappen met intonatie. Beleving ligt verankerd in de manier waarop je dingen zegt. Als je als rapper dan teveel op het ritme let, laat je dingen liggen. Muziek zit hem in de intonatie. Dat kun je het beste horen dat in het liedje dat ik maakte voor mijn kinderen, Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn."

Op zijn nieuwe album, dat binnenkwam op nummer zeven in de Album top 100, werkt Ali B op elke track samen met artiesten. Onder hen onder meer Ronnie Flex, Kenny B en rapper Lijpe. "Ik heb eerst de nummers geschreven en toen gekeken wie daar het best bij zou passen. Soms kom je dan maar op één iemand uit. Op Let's Go bijvoorbeeld kon ik alleen met Kenny B dat niveau halen."

Vooral twee tracks zijn de rapper in het bijzonder bijgebleven. "Mensen Redden, met Kenny B en Lijpe. Daarop komen twee totaal verschillende wereld samen op één track, een verrassende combinatie. Dát vind ik belangrijk: dat de muziek je zo nieuwsgierig maakt, dat je moeder het nog gaat luisteren. Dat is gelukt met dit album, vind ik. En Glimp van de Duivel met Nielson is een bijzondere track. Het is voor het eerst dat hij te horen is op een nummer dat hij niet zelf heeft geschreven. Ik voel me vereerd dat hij voor mij een uitzondering heeft gemaakt."

Nieuw album

Waarschijnlijk zal het niet weer zo lang duren voordat Ali B nieuwe muziek uitbrengt. "Ik denk volgend jaar al, na de zomer." Met wie hij dan gaat samenwerken weet de rapper nog niet. "Het fijne is dat je tegenwoordig niet meer zo'n lange aanloop hebt naar een nieuw album. Nu kun je drie weken van tevoren bepalen wat je gaat doen." 

De kans bestaat dat Ali B daarop wellicht is te horen met kandidaten die hij dit seizoen begeleidt in The Voice of Holland. "Met Vinchenzo en Dwight zou ik wel willen samenwerken."