Zanger en gitarist Francis Rossi van de Engelse band Status Quo vindt het een vreemd gevoel om afscheid te nemen van zijn publiek zonder hun gitarist Rick Parfitt. Parfitt werd in juni getroffen door een hartaanval na een optreden in Antalya in Turkije. 

"Aan het begin van deze tournee miste ik hem. Maar het onverbiddelijke van dit leven is dat het verder gaat. Ik begroef onlangs een oom, 's middags was ik weer aan het repeteren", vertelt Rossi in het AD. "Gelukkig is het met Rick nog niet zo ver, met hem het gaat nu best goed."

De hartaanval van zijn collega was een angstig moment voor Rossi. "Hij viel plots neer. Ik keek versuft toe hoe ze hem reanimeerde. Geen prettig gezicht. Ik dacht op een bepaald moment: stop er in godsnaam mee."

Euthanasie 

De 67-jarige zanger zou zelf niet op deze manier gered willen worden. "Mij hoeven ze niet terug te halen. En als mijn bestaan uitzichtloos is, wordt het euthanasie in Zwitserland. In Engeland is de medische stand er trots op levens tot het bittere einde te verlengen. Prachtig dat de wetenschap daartoe in staat is, vinden ze. Maar of het voor mij goed is...?'"

Parfitt liet eerder weten dat hij vreest dat hij een terugkeer op het podium niet zou overleven. "Eigenlijk ben ik gestorven. Voor drieënhalve minuut was ik blijkbaar dood. Ze hebben me ongeveer een half uur moeten reanimeren."

Nerveus

De gitarist weet niet of hij nog aansluit bij de band voor hun afscheidstour. "Ik weet hoe nerveus ik altijd ben voor een optreden. Je hart begint te pompen op het moment dat je op moet gaan voor duizenden mensen. Het is duidelijk dat het effect op je heeft."

Rockgroep Status Quo is momenteel bezig aan een afscheidstournee. Vrijdag treedt de band op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het concert is uitverkocht.