Waylon is van mening dat covers in Nederland onderschat worden en dat er denigrerend over wordt gedaan. De 36-jarige zanger staat vrijdagavond voor de tweede keer dit jaar in Ahoy met zijn Veronica Top 1000 Allertijden-concert, waarin hij covers speelt van bekende liedjes.

"Honderden jaren worden al covers gespeeld van Beethoven en Bach. Daar doen we allemaal heel elitair over, terwijl als je een cover speelt uit de Top 40 dan wordt dat gebagatelliseerd. Dat vind ik jammer", zegt Waylon tegen NU.nl.

Toch kan volgens hem de uitvoering van veel covers ook beter. "Met alle respect. Ik heb veel covers gehoord van artiesten, waarvan ik dacht: Doe het gewoon niet. Je verkracht nu iets. Dat is zonde."

De coach van The Voice of Holland zegt dat hij zelf ook nog niet op het niveau komt van veel liedjes die hij covert. "Maar je kunt als je een liedje speelt ook proberen de intentie te benaderen. Ik ben geen Prince, geen Freddie Mercury. Dat is de realiteit."

De Top 1000-concerten, die ook al voor volgend jaar zijn bevestigd, hebben inmiddels een vaste plek gekregen in zijn carrière. De zanger heeft geen behoefte om met covers bij iedere radiozender of televisiezender langs te gaan, ook is hij niet van plan om een album te maken met covers. "Daar heb ik mij nooit te goed voor gevoeld, maar het leidde ontzettend af van mijn eigen werk. Daar had ik niet meer zo veel behoefte aan. Nu het een succes is, kan ik mij volledig focussen op eigen muziek."

"Een liedje is al opgenomen. Ik heb ook niet de behoefte om een dvd uit te brengen van dit concert. Er zijn al genoeg artiesten die te koop lopen met wat ze hebben gemaakt", aldus de zanger die eerder deze maand onaangekondigd zijn vierde album Seeds uitbracht.

“Ik heb ook niet de wijsheid in pacht”
Waylon

Pupillen

Vorige week werd bekend dat hij de volledige opbrengst van dat album schenkt aan de kandidaten die hij coacht bij The Voice. Veel beginnende artiesten lopen vaak in dezelfde valkuilen, legt Waylon uit. "Je bent op zoek naar geluk en naar iemand die wil investeren in je carrière. Maar er zijn ook een heleboel gelukszoekers die de jacht openen op mensen die het heel goed doen op televisie. Dan komen er contractjes en voor je het weet teken je de rest van je leven weg."

Willem Bijkerk, de echte naam van de zanger, brak in 2008 door met een cover bij de talentenjacht Holland's Got Talent. Hoewel hij naar eigen zeggen "niet de wijsheid in pacht" heeft, wil hij meegeven aan zijn pupillen dat ze soms voor zichzelf op moeten komen. "Het is keuzes maken en leven met de consequenties daarvan. Af en toe een klootzak zijn. Te veel mensen durven dat niet."

"Ik heb liever dat ik ze kan helpen met het opnemen van een eerste plaat en dat ze deze als demo kunnen gebruiken, zonder dat daar iemand tussen zit die iets terugverlangt. Zorg eerst maar dat je als artiest een gezonde basis hebt waar vanuit je kunt starten”, aldus Waylon.

Toch wil de zanger niet dat zijn pupillen dezelfde weg gaan volgen als hij. "Want dan moet je in mijn schoenen gaan staan en krijg je een hele hoop kritiek te verduren. En je moet een hele harde kop hebben, en dat heeft niet iedereen", grapt de zanger.

Waylon speelt in december 2017 opnieuw twee Veronica Top 1000 Allertijden-concerten in Ahoy.