Muzikant Jayh merkt dat de Nederlandse hiphop, met Broederliefde en Ronnie Flex als voorbeelden, gouden tijden beleeft.

"Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat deze muziek weer makkelijk bereikbaar is voor de geïnteresseerden", vertelt de 34-jarige rapper in gesprek met NU.nl.

"Vroeger had je de zender The Box, waar vaak Nederlandse hiphop werd gedraaid. Die verdween in 2007, waarna er een gat ontstond. Muziekliefhebbers konden niet meer zo snel toegang krijgen tot nieuwe hiphop. Dat was jammer."

Jayh zag een tijd geleden de ommekeer. "Door de komst van Spotify en zenders als 101Barz en XITE was er weer ruimte voor Nederlandse hiphop. Dat zag je ook bij zenders als 3FM: ineens werd er geklaagd over het gebrek daaraan. Het is dus logisch dat Broederliefde en Ronnie Flex zo succesvol zijn geworden; ze waren bereikbaar."

Leef

De Amsterdammer brengt vrijdag zijn nieuwe album Ik Leef uit. Hij noemt het een goed moment om met een nieuwe plaat te komen. "Ik Leef is een persoonlijke titel. Het heeft te maken met mijn verleden. Als ik aan mijn vroegere vrienden denk, krijg ik vooral het gevoel dat ik dankbaar ben dat ik leef. We leefden op straat."

"Een vriend van mij is een tijd geleden overleden, een andere komt nergens meer aan de bak. Vandaar dat ik op mijn album wil benadrukken dat ik leef."

Jayh brak persoonlijk door met het nummer Mooie Dag, dat in 2014 verscheen. Daarvoor werkte hij onder andere met Dio, Lange Frans en The Partysquad. Met laatst genoemde produceerde hij het nummer Wat Wil je Doen. "Ik ben sowieso iemand die graag samenwerkt."

"Het waren fantastische tijden, maar ik ben blij dat ik ook inmiddels heb bewezen dat ik het alleen kan."