Justin Bieber is met vier awards de grote winnaar geworden van de American Music Awards, die zondagavond (lokale tijd) in Los Angeles werden uitgereikt. Ook Drake, Rihanna en Twenty One Pilots gingen er met meerdere beeldjes vandoor.

Bieber (22) won voor zijn album Purpose de award voor favoriete album, zijn lied Sorry werd de favoriete videoclip van het publiek. Het nummer Love Yourself werd het favoriete lied en hij kreeg de prijs voor favoriete mannelijke popartiest.

De 33-jarige Drake had met dertien nominaties de meeste kans op een beeldje zondag. Uiteindelijk ging hij er ook met vier naar huis: favoriete rapartiest, favoriet rapalbum (Views), favoriete soul/r&b-lied (Work, samen met Rihanna) en favoriete raplied (Hotline Bling). Het was de eerste keer dat hij een American Music Award won.

Rihanna was de meest succesvolle vrouw van de avond. Van haar zeven nominaties wist ze er drie te verzilveren: favoriete vrouwelijke soul/r&b-artiest, favoriete soul/r&b-album (Anti) en favoriete soul/r&b-lied (Work).

Het Amerikaanse duo Twenty One Pilots werd door het publiek gekozen als favoriete popgroep. De twee wonnen van The Chainsmokers en nieuwkomer DNCE. Naast deze prijs wonnen ze ook de award voor beste artiest in de categorie alternatieve rock.

Zayn Malik werd door het publiek gekozen als beste nieuwkomer. Ariana Grande kreeg de prijs voor artiest van het jaar.

Postuum

Het album en gelijknamige nummer Purple Rain van de in april overleden zanger Prince werd uitgeroepen tot Soundtrack van het jaar.

Zijn zus Tyka Nelson nam emotioneel de prijs in ontvangst. "De prijs zullen we bewaren op Paisley Park (villa van de zanger, red.), tot we elkaar weer zien."

Emotionele zus Prince neemt AMA-award in ontvangst voor Purple Rain
92
Emotionele zus Prince neemt AMA-award in ontvangst voor Purple Rain

Ere-award

Sting kreeg zondagavond een ere-American Music Award voor zijn bijdrage aan de muziekindustrie. De 65-jarige muzikant speelde een medley van zijn nummers.

Deze week lanceerde hij zijn album 57th and 9th. Annie Lennox was in 2008 de laatste artiest die de prijs kreeg.

Tijdens de avond waren er optredens van Bieber, voormalig One Direction-lid Niall Horan, Maroon 5, Fifth Harmony en Twenty One Pilots. Bruno Mars opende, net als bij de MTV Music Awards in Rotterdam deze maand, de show met het nummer 24K Magic. Het publiek bepaalde de winnaars in de verschillende categorieën.

Selena Gomez

Selena Gomez hield een emotionele toespraak, nadat vorige week bekend werd dat ze last heeft van paniekaanvallen en een depressie als gevolg van de auto-immuunziekte lupus. "Ik denk jullie het wel weten wat er met mij aan de hand is, of jullie willen of niet. Ik moest stoppen, want ik had alles, maar ik ging kapot van binnen."

"Ik hield het binnen om jullie niet te laten zitten", vervolgde Gomez. "Maar toen kwam ik op een punt waarop ik mezelf liet zitten."

Gigi Hadid presenteerde de Awardshow. De AMA's werden opgericht in 1973 als een alternatief op de Grammy Awards.