The Dap-Kings-zangeres Sharon Jones (60) overleden

Sharon Jones, zangeres van soul- en funkband The Dap-Kings, is vrijdag op zestigjarige leeftijd overleden aan kanker.

"We zijn diep bedroefd om te moeten melden dat Sharon Jones is heengegaan na een heroïsche strijd tegen alvleesklierkanker. Ze was omringd door haar dierbaren, onder wie de Dap-Kings", laten nabestaanden weten op de website van de Amerikaanse zangeres.

In 2013 werd kanker geconstateerd bij Jones, waar ze negen maanden later van genas. In 2015 kwam de ziekte terug met uitzaaiingen naar verschillende organen.

Jones verwierf pas op 46-jarige leeftijd bekendheid, toen ze in 2002 haar eerste album met The Dap-Kings uitbracht. Sindsdien leende ze haar vocalen aan liedjes van Michael Bublé, Lou Reed en Rufus Wainwright, terwijl haar begeleidingsband opnames maakte voor albums van onder meer Amy Winehouse en David Byrne. Onlangs was ze ook nog te zien in de Netflix-serie Luke Cage. Daarin zong ze het nummer 100 Days, 100 Nights.

Moeite

Jones startte in de jaren zeventig meerdere funkbandjes, ze zong gospel en trad op tijdens bruiloften. De zangeres had vervolgens moeite om door te breken en stopte zelfs een periode helemaal met zingen.

In 1996 tekende ze bij platenlabel Desco Records en was ze met name te horen als achtergrondzangeres. In 2002 bracht ze haar debuutalbum Dap Dappin' with Sharon Jones and the Dap-Kings uit.

De groep bracht in totaal zeven albums uit, waarvan It’s a Holiday Soul Party uit 2015 het meest recente werk is. De muziek die Jones maakte met The Dap-Kings werd ook wel rawfunk genoemd. 

In Nederland traden Sharon Jones & The Dap-Kings onder andere op in Paradiso in Amsterdam en in 2012 stond de band op Pinkpop.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie