Metallica heeft vrijdag het eerste studioalbum in acht jaar tijd uitgebracht. Recensenten zijn enthousiast over Hardwired... to Self-Destruct.  

De Volkskrant - Drie sterren

"Met opnameleider Greg Fidelman maakte Metallica zijn best klinkende album sinds 1997. Het bevat ook de beste nummers sinds die tijd. Het is wel wat veel: 77 minuten. Elf van de twaalf stukken denderen langer dan 6 minuten door. In enkele stuurloze composities als Man UNkind wreekt dat zich: alle Metallica-clichés samengebracht, maar geen melodie die de boel bijeenhoudt."

Lees hier de volledige recensie

De Morgen - Drie sterren

"Deze nieuwste worp is ook krachtiger dan de vorige, Death Magnetic uit 2008. Omdat de nummers nergens gekunsteld aanvoelen. Ze zijn gemaakt met het mes tussen de tanden en klinken zoals goede thrash metal dat moet doen. Hier geen pogingen om zoveel mogelijk riffs in één nummer te stoppen. Wat dat betreft is het een zegen dat gitarist Kirk Hammett zijn iPod vol riff-ideetjes verloor, kort voor de opnames. Ook geen goeroe als Rick Rubin om de plaat te producen, wel de betrouwbare Greg Fidelman."

Lees hier de volledige recensie

Rolling Stone - Vier sterren

"De meeste nummers hebben een episch lange speelduur - bijna allemaal geschreven door drummer Lars Ulrich en zanger en gitarist James Hetfield - zijn melodische tirades vol verschillende riffs en plotselinge tempowisselingen."

Lees hier de volledige recensie

The Guardian - Vier sterren

Hardwired … to Self Destruct is verre van perfect: het is veel te lang en zakt op de helft in, maar als het goed is, is het bijna schokkend goed. Vijf van de zes nummers op het eerste gedeelte zijn zo goed als alles wat de trash-legendes hebben uitgebracht sinds hun kolossale album Metallica uit 1991. 

Lees hier de volledige recensie

The Telegraph - Drie sterren

Nu, allemaal boven de vijftig en op hun tiende album, weten ze precies hoe ze elkaars elementaire rockkrachten kunnen bundelen als een sonische stormram. Dit is het type album dat je naar adem happend kunt luisteren. Het probleem is dat ze niet weten wanneer te stoppen, of doof zijn geworden voor remmende invloeden. 

Lees hier de volledige recensie

NME - Vier sterren

In de vier decennia van het bestaan zijn ze erin geslaagd tijd te overstijgen en fans te laten raden. En hoewel Hardwired... To Self-Destruct niet te vergelijk is met hun laatste album, Death Magnetic uit 2008, is Metallica nog steeds, allemaal in de vijftig, vitaal en innovatief. En niemand in de wereld van de rock verdient meer applaus.

Lees hier de volledige recensie