De Amerikaanse muzikant Leon Russell is op 74-jarige leeftijd overleden. Russell werke mee aan tientallen pop- en bluesliedjes, van onder anderen Bob Dylan, B.B. King en Joe Cocker.

De pianist stierf zondag in zijn slaap in Nashville (Tennessee), laat zijn vrouw in een verklaring weten op zijn website. Russell had al langer last van gezondheidsproblemen. In juli kreeg hij nog een hartaanval.

Russell was één van de grondleggers van de Tulsa Sound, een mix van blues, country en rock. In de jaren zeventig werkte hij mee aan muziek van The Rolling Stones, Frank Sinatra en Eric Clapton. Ook tourde hij met George Harrison en maakte hij een nummer 1-cover van het nummer Heartbreak Hotel met Willie Nelson.

Zijn A Song For You (1971) werd gecoverd door verschillende bekende artiesten en bands, waaronder The Carpenters, Dusty Springfield, Willie Nelson, Neil Diamond, Aretha Franklin en Lou Rawls. Met Cocker werkte hij samen tijdens diens Mad Dogs & Englishmen-tour. De carrière van Russell duurde bijna zestig jaar.

De muzikant was te herkennen aan zijn lange witte baard en haren, zijn hoed en de zonnebril die hij bijna altijd droeg. Door collegamuzikanten werd hij in de jaren zeventig de 'meester van ruimte en tijd' genoemd.

Leon Russel & Friends - A song for you
Leon Russel & Friends - A song for you

Rock and Roll

Russell werd in 2011 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2014 kwam zijn laatste album uit: Life Journey. Zes jaar geleden maakte hij samen met Elton John het album The Union, dat hoog scoorde in de Amerikaanse albumlijst.

John zei ooit tegen ABC News dat Russell zijn "grote voorbeeld was als pianospeler, zanger en liedjesschrijver".