De Canadese dichter, liedjesschrijver en artiest Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn management bekend op zijn Facebookpagina in de nacht van donderdag op vrijdag.

"Met diepe droefheid melden wij dat de legendarische dichter, songwriter en artiest, Leonard Cohen is overleden", staat in de Facebook-post. "We hebben een van de meest gerespecteerde visionairen in de muziekwereld verloren." Cohens familie vraagt om privacy.

De zanger werd in de jaren 60 wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Ook is hij bekend van het nummer Hallelujah, dat hij in 1984 uitbracht.

Zanger en dichter Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden
40
Zanger en dichter Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden

Gezondheid

De zanger woonde de laatste jaren van zijn leven in Los Angeles en kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen. In 2013 trad Cohen nog op in Nederland en deze herfst bracht hij een nieuwe elpee uit.

Covers

Veel van Cohens liedjes werden door andere artiesten vertolkt. Herman van Veen scoorde in Nederland een hit met het nummer Suzanne. En Jeff Buckley, die in 1997 overleed, bracht in 1994 de hit Hallelujah uit.

De klokken van de Domtoren in Utrecht spelen vrijdagmiddag nummers van Leonard Cohen. Dat bevestigt de VVV Utrecht naar aanleiding van berichtgeving van De Utrecht Internet Courant.

De uitvaart van Cohen zal in Los Angeles plaatsvinden. De datum daarvoor wordt nog bekendgemaakt.

Leonard Cohen's grootste hits op een rij
127
Leonard Cohen's grootste hits op een rij