Armin van Buuren viert op zaterdag 13 mei 2017 in de Amsterdam ArenA zijn 20-jarig jubileum. Het is de eerste keer ooit dat een dj een eigen soloshow geeft in het stadion.

De Nederlander geeft zijn fans een 'Best of'-show. Van Buuren dankt zijn succes aan het feit dat hij als afgestudeerd jurist niet bang hoefde te zijn voor een mislukte carrière. "Als dj voelde ik geen gevaar, want ik kon terugvallen op iets anders", vertelt de 39-jarige dj aan NU.nl.

"Op een gegeven moment had ik een eigen studio en ging het steeds beter. Ik kon wel bij een advocatenkantoor gaan werken, maar moest dat uitstellen omdat ik telkens weer geboekt werd voor een show. Toen kwamen de singles, platen, en de rest is geschiedenis. Eigenlijk was het plan: ik ga een jaartje dj'en en dan zie ik het wel. Ik zit echter nog steeds in die stijgende lijn."

Eenmalig concert

Van Buuren leidt in tegenstelling tot tien jaar geleden een relatief rustig bestaan. Mede daarom koos hij voor één show in de ArenA, in plaats van een wereldtournee. "Ik wil echt stilstaan bij mijn 20-jarig jubileum. Een wereldtour was te veel gedoe. Ik had jarenlang tegen mijn management gezegd: ik wil ooit een keer in de ArenA staan. Gelukkig is dat geregeld, daar ben ik zeer dankbaar voor."

"Dat ik in de ArenA zo'n show geef heeft ook te maken met het feit dat ik de afgelopen jaren veel samenwerkingen ben aangegaan. Denk aan Kensington en Mr. Probz. Een eenmalig concert doen met zoveel mogelijk artiesten die ik ken, dat is prachtig. Ik vind het wel doodeng."

Mijlpaal

De dj weet niet of het concert in het Amsterdamse stadion het absolute hoogtepunt zal zijn. "Bij elke mijlpaal denk ik: nu kan het niet meer beter. Mijn eerste keer Ziggo Dome, mijn eerste keer Madison Square Garden in New York, ga zo maar door. De kunst is om telkens nieuwe gekke dingen te verzinnen. Maar groter dan dit? Dat wordt wel lastig."

Voor Van Buuren staat een hoogtepunt echter niet gelijk aan een hoog aantal toeschouwers. Het optreden met koning Willem-Alexander is daar een voorbeeld van. "Al werd dat ook via televisie door vijf miljoen mensen bekeken, haha."

"Er zijn nog zoveel artiesten met wie ik wil optreden: Taylor Swift, Chris Martin, Snow Patrol, Phil Collins. Dat is natuurlijk namedropping, maar uiteindelijk gaat het om het liedje zelf. De hit This is What it Feels Like is gezongen door Trevor Guthrie, ook geen hele bekende. Het maakt mij dus niet uit hoe bekend je bent."

Nederlandse dj's

Hoewel Van Buuren volgens DJ Mag niet meer de eerste plaats bezet in de lijst beste dj's van de wereld, gunt hij de nieuwe leider (Martin Garrix) al het succes. "Dat is het mooie aan Nederlandse dj's. We mogen dan met veel in de top staan, we gaan hartstikke goed met elkaar om."

"Ik voel nog wel eens bij Engelse en Amerikaanse dj's onderling wat spanning. Dat is bij ons totaal niet het geval. Dat hebben we ook wel nodig hoor, want in deze industrie moet je elkaar steunen."

De voorverkoop van The Best of Armin Only start op 24 november.