Martin Garrix heeft zondagavond in Rotterdam twee MTV Europe Music Awards gewonnen in de categorieën 'Best Electronic' en 'Best World Stage'.

Vorig jaar wist Garrix (20) in Milaan ook al de prijs voor 'Best Electronic' in de wacht te slepen. "Het is onwerkelijk. Ik ben er ontzettend blij mee", zei de Nederlandse dj bij de uitreiking van de prijs in Rotterdam. Naast Garrix was in deze categorie ook de Nederlandse dj Afrojack genomineerd.

Zanger The Weeknd won de prijs voor beste videoclip voor het nummer Starboy. De prijs voor beste nieuwkomer ging naar de Zweedse Zara Larsson. Rapper Drake won in de categorie Beste Hip Hop. Shawn Mendes won de prijs voor Beste mannelijke artiest. De voorgaande zes jaar ging deze award naar Justin Bieber.

De verschillende prijzen werden uitgereikt door onder anderen acteur Idris Elba, Jaden Smith en Tinie Tempah. Veel winnaars konden dit jaar niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking: onder anderen Drake, Twenty One Pilots, Coldplay, Lady Gaga, Fifth Harmony en Justin Bieber waren afwezig.

De wel aanwezige wereldsterren, zoals Kings of Leon, Mendes en Bruno Mars, werden zondag aan het begin van de avond onder luid gejuich verwelkomd bij Ahoy Rotterdam.

De show werd gepresenteerd door zangeres Bebe Rexha, die naast haar presentatieklus ook genomineerd was.

Beyoncé

Beyoncé en Bieber waren de grootste kanshebbers voor de beeldjes. Beide artiesten waren in vijf categorieën genomineerd. Beyoncé won geen beeldje. Het Canadese idool ging aan de haal met drie awards, Beste liedje (Sorry), Beste Canadese act en de prijs voor Grootste Fans. Daarmee komt het totale aantal MTV EMA's van Bieber op 21.

Alle winnaars kregen zondagavond paarse beeldjes ter ere van de in april overleden zanger Prince. 

De 22e editie van de MTV Europe Music Awards was live te volgen via MTV. Het was de derde keer dat MTV de muziekprijzen uitdeelde in Nederland.

Optredens

Tijdens de uitreikingsavond in Ahoy Rotterdam traden verschillende beroemdheden op. The Weeknd speelde zijn nieuwe nummer Starboy. Ook Bruno Mars, Kings of Leon en Shawn Mendes gaven een optreden.

Afrojack speelde samen met Fais hun hitnummer Hey. Het was een thuiswedstrijd voor Nick van de Wall, de echte naam van de in Spijkenisse geboren dj. Garrix speelde samen met Rexha het nummer In The Name Of Love. De twee deden hetzelfde optreden ook vorige maand bij de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon.

Bruno Mars opende de avond met zijn nieuwe nummer 24K Magic.

Green Day

Rockband Green Day ontving de MTV Global Icon Award. Deze Oeuvreprijs werd uitgereikt door de Britse acteur Idris Elba. "Ons land gaat een zware hartaanval krijgen. Het is fijn om even Amerika te verlaten vanwege de gruwelijke verkiezingen die daar nu aan de gang zijn", zei zanger Billie Joe Armstrong bij het ontvangen van de prijs.

"We zijn nog steeds het schoolbandje van toen. We zijn blij om in Nederland te zijn. We komen hier al jarenlang. Bedankt. En blijf 'sexie'." De groep speelde ter afsluiting hun hit American Idiot.

Broederliefde

Eerder was al bekend dat de Rotterdamse rapformatie Broederliefde de MTV EMA voor Beste Nederlandse act zou krijgen. De prijs werd uitgereikt tijdens de openingsavond van de MTV Music Week.

Andere kanshebbers voor deze prijs waren Douwe Bob, Sam Feldt, Julian Jordan en Ronnie Flex. De voorgaande drie jaar won Kensington de prijs.