Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag in haar woonplaats Zeist overleden. Ze was met name bekend van haar hit Waarheen, Waarvoor, een lied dat nog steeds veel wordt gedraaid op uitvaarten. Telkamp werd 82 jaar.

Telkamp verkocht haar liedje Waarheen, waarvoor uit 1971 ruim 1 miljoen keer. Daarnaast was ze vast panellid in de AVRO-quiz Wie-kent-kwis.

De familie heeft gevraagd aan Anneke Grönloh Producties om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend. De familie zal geen nadere informatie geven over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Mieke Telkamp leidde al geruime tijd een teruggetrokken leven. 

'Once upon a time in the west'

Lang werd Mieke Telkamp de koningin van de uitvaart genoemd. Ze kreeg die titel wegens haar in 1971 opgenomen hit Waarheen, Waarvoor - de Nederlandse versie van Amazing Grace. Het nummer stond jarenlang op de eerste plaats in de uitvaarttoptien, maar op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit. ''Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid."

Mieke Telgenkamp werd in 1934 in Oldenzaal geboren. In 1952 werd haar zangtalent ontdekt. Ze veranderde haar naam in Telkamp, omdat ze met Telgenkamp de Duitse markt niet op kon. Haar zangcarrière leverde haar een koninklijke onderscheiding op; ze werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. ''Dat heb ik toch maar met al dat gedoe bereikt."

Rust

"Ik wil niemand meer zien. Iedereen wil van alles met me, maar daar heb ik helemaal geen zin in", liet ze in juli weten aan De Telegraaf. Telkamp had nog maar weinig zin om dingen te ondernemen. "Ik heb geen trek in leuke bustochtjes en klaverjasavondjes. Laat me met rust. Ik ben graag op mezelf. Vandaar dat ik af en toe de stekker uit de telefoon en deurbel trek", aldus de 82-jarige zangeres.

In een interview aan de krant in 2009 liet ze al weten bewust afstand te hebben genomen van de "menigte". "Ik geniet tegenwoordig voornamelijk van de 'gewone' dingen in het leven zoals het huishouden. Ik stof tegenwoordig liever af dan dat ik zing", zei ze destijds.

Mieke Telkamp - Waarheen Waarvoor
Mieke Telkamp - Waarheen Waarvoor