Bouwen van muren is volgens Roger Waters niet de oplossing

Het bouwen van muren is volgens Roger Waters niet de oplossing. De voormalig Pink Floyd-zanger en bassist snijdt dit thema aan bij zijn nieuwe Us + Them-tour die in 2017 van start gaat.

"Us + Them gaat over de simpele dingen die ik al veertig of vijftig jaar zeg, maar het is nu bijzonder actueel omdat we nu een gek hebben die over niets anders praat, dan nationale suprematie en allerlei dingen die gebruikt kunnen worden om het leven te vernietigen zoals wij het kennen", vertelt Waters donderdag in een interview met Rolling Stone.

Waters, die een aantal jaar geleden tourde met zijn uitvoering van Pink Floyd-album The Wall, doelt met zijn uitspraken op Donald Trump en diens plan voor een muur op de grens met Mexico. De 73-jarige Waters heeft tijdens recente optredens al vaker stevige kritiek geuit op de Republikeinse presidentskandidaat.

De mede-oprichter van Pink Floyd wil dat mensen de handen uitreiken naar elkaar en wederzijds begrip tonen. Om die reden heet zijn nieuwe tour Us + Them. Het is ook een verwijzing naar het nummer Us and Them dat staat op het Pink Floyd-album The Dark Side Of The Moon (1973).

Vermoorde kinderen

Waters gaat in het interview ook in op zijn nieuwe aanstaande solo-album, waaraan hij samenwerkt met Radiohead-producer Nigel Godrich. Het is Waters' eerste plaats sinds zijn album Amused tot Death uitkwam in 1992. De zanger is van plan om enkele nieuwe nummers ten gehore te brengen tijdens de tour.

Waters vertelt op het nieuwe album, waarvan de naam nog niet bekend is, het verhaal van een ontevreden oude Ierse man die op zijn kleinkinderen aan het passen is. Zijn kleindochter heeft vervolgens een nachtmerrie waarin iemand alle kinderen vermoord.

De opa stelt het meisje gerust en zegt dat er geen kinderen meer worden vermoord sinds The Troubles, een periode in de jaren zestig van bloedige conflicten tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. De opa en de kleindochter gaan op een zoektocht waarom op andere plekken nog wel kinderen vermoord worden.

Liefde

Daarnaast gaat de plaat volgens de Pink Floyd-man vooral ook over de liefde. "Ik ben heel erg verliefd geworden, dus net als al mijn andere albums gaat het ook daarover", aldus Waters.

De Noord-Amerikaanse Us + Them-tour gaat op 26 mei 2017 van start in Kansas City.

Lees meer over:
Tip de redactie