'Hardcorepionier DJ Dano stond aan de basis van de huidige dancemuziek'

Muziekjournalist Arne van Terphoven vindt dat DJ Dano als pionier aan de basis stond van de huidige dancemuziek. Vrijdag verschijnt een biografie over het muzikale, maar ook seks, drugs en rock 'n roll-verleden van een van de grondleggers van de hardcore.

Nederland nam met hardcore, met DJ Dano als één van de pioniers, een voorsprong op organisatorisch, logistiek, financieel en muzikaal gebied, zegt Van Terphoven tegen NU.nl.

De keuze van Van Terphoven om een biografie te schrijven over het leven van Daniël Leeflang, de echte naam van DJ Dano, komt voort uit de verhalen over de deejay in zijn eerdere boek Mary Go Wild. Daarnaast is hij van mening dat de gabbercultuur erg wordt ondergewaardeerd. "Destijds werden ze altijd een beetje weggezet als idioten. Dat is niet onbegrijpelijk, maar dat dancescene in Nederland zo groot is als hij nu is, is te danken aan de hardcore."

Naast het muzikale succes, leidde Leeflang vooral in de jaren negentig en in het eerste decennium van de 21ste eeuw volgens Van Terphoven een leven dat voor een groot deel bestond uit "seks, drugs, geweld en rock 'n roll".

"Het verhaal van DJ Dano is dramatisch. Niet dat het alleen maar ellende is, maar het is wel een voorbeeld van hoe het één van de pioniers is vergaan. Je leert dat er meer achter zit dan alleen duizenden 'pillen slikkende' feestgangers in een hal."

Leeflang vertelt in het boek dat hij tijdens zijn hoogtijdagen voor zo'n 1.500 gulden per week aan drugs uitgaf. Ook legt hij uit niet trots te zijn op die tijd. "Ik wilde continu die vibe voelen. Die hype zijn. Dingen die ik nooit had gezien, wilde ik zien, wilde ik voelen. Met pillen hetzelfde, dertien pillen op het feest en dan nog eentje voor het slapen gaan", aldus Dano in het boek Wat de Fok, Ouwe.

Lastige periode

Volgens Van Terphoven maakte Leeflang een lastige periode door toen de hardcore eind jaren 90 instortte. Ook maakte hij volgens de biograaf verkeerde keuzes: "Hij verkocht zijn collectie van 11.000 vinylplaten voor 3.500 euro. Een groot deel had hij gedigitaliseerd op een harde schijf gezet, maar die werd tijdens zijn afwezigheid door een huisgenoot geruild voor een pakje coke."

DJ Dano stond de afgelopen twee jaar nog zo'n honderd keer achter de draaitafels op feesten. Tegenwoordig werkt hij ook nog als aannemer in de bouw, om fouten die hij in verleden maakte niet te herhalen. "De dj's van nu hebben boekers, managers, agenten, begeleiders, enzovoort. De pioniers van toen hadden dat niet. Die liepen toen in vallen, waardoor de generatie daarna wist dat ze daar niet in moest stappen."

"Hij was in de jaren 90 wat Martin Garrix nu is. Hij verdiende toen ontzettend veel geld, in principe genoeg om nu niet meer te hoeven werken, maar hij koos voor een andere levensstijl", legt Van Terphoven uit. "Dano was niet bezig met de Belastingdienst, dus kreeg hij ineens weer een grote aanslag."

"Pioniers komen er vaak slecht van af en in de dancewereld is dat zeker zo. De voorlopers waren nachtvlinders die niet bezig waren met schaalvergroting of commerciële zaken. Dat is later pas gekomen."

Cultuurgeschiedenis

De dancejournalist zegt zich ervan bewust te zijn dat veel mensen in Nederland DJ Dano niet kennen, behalve als je onderdeel was van de hardcorescene. Toch vond hij dat dit boek moest worden geschreven over het leven van Leeflang en de hardcorecultuur in Nederland. "Het verhaal doet zeker niet onder van dat van Herman Brood of André Hazes."

"Hardcore en DJ Dano zijn de basis van een belangrijk onderdeel van onze cultuurgeschiedenis, het huidige succes in de dancewereld. Vergis je niet, gabber is de grootste jongerencultuur die ooit in Nederland heeft bestaan."

Van Terphoven zegt dat er in de jaren negentig weinig werd geschreven over hardcore. "Maar als daar over werd geschreven ging het over kale koppen en excessen met speed en xtc", aldus Van Terphoven.

Hoewel de hardcorescene minder prominent aanwezig is dan in de jaren 90, is zij volgens de biograaf nog altijd groot. "Het ziet er iets minder extreem uit en het is meer ingebed in de normale samenleving. Je ziet geen mensen meer met een kale kop op straat met een aussie waarvan je dan denkt 'dat is een gabber'."

Het boek Wat de Fok, Ouwe is vanaf vrijdag te koop.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie