Katie Melua wil niet in middelpunt van belangstelling staan

Katie Melua's nieuwe album Winter komt 14 oktober uit, waardoor de zangeres in het middelpunt van de belangstelling staat. Al die aandacht is eigenlijk niet iets voor haar. "Ik ben redelijk verlegen", vertelt de zangeres aan NU.nl.

Het nummer 9 Nine Million Bicycles dat Melua in 2005 uitbracht, gaf haar wereldwijde bekendheid. "Het is verantwoordelijk voor mijn gehele twintiger jaren", vertelt ze. "Hierdoor kon ik ongelooflijke reizen maken. Ik ben heel dankbaar voor dat nummer. Als ik het op het podium zing is het alsof het publiek samensmelt."

Ze vindt het niet erg dat mensen haar kennen door dat nummer. "Dat is de enige reden waarom mensen me kennen", zegt Melua. Ze gelooft dan ook dat de muziek groter is dan zij. "Niemand is geïntereseerd in de artiest, maar in de muziek."

Persoonlijk

Het nieuwste album van Melua heet Winter, en bevat veelal persoonlijke nummers. Melua: "Winter gaat over reflectie en terugkijken op je leven. Ik moest niet bang zijn voor die onderwerpen. Er is niets om bang voor te zijn, maar ik moest gewoon persoonlijk worden."

Daarbij gaat de zangeres terug naar haar kindertijd in Georgië. "De natuur is er prachtig met veel bergen. De zomers zijn ongelooflijk warm. Ik speelde altijd buiten. Ik woonde met mijn opa en oma, ouders, kleine broertje en mijn oom. Het leven ging zo langzaam, het was een perfecte kindertijd. In Georgië is zingen een activiteit die iedereen doet."

Het maken van het album heeft enkele jaren geduurd. "Het vergt veel tijd om een album te maken. Maar mijn vorige manager Mike Batt en ik besloten onze eigen weg te gaan." Ze wist niet zeker of ze nog wel een album wilde maken. "En hoe ik dat moest doen zonder Mike", vervolgt ze.

Roots

Ze besloot haar gevoel te volgen en terug te gaan naar haar roots en samen te werken met het Gori Womens Choir. "Ik zocht op Spotify Georgische muzikanten om mee samen te werken. Hun sound blies me weg. Wat een kracht en precisie. We deden vervolgens wat workshops samen en gingen experimenteren. Zo kwam het album stap voor stap tot stand."

Een album waar Melua kiest voor wat zij mooi vindt, met nummers in het Oekraïens, Russisch en Georgisch, in plaats van te denken aan commercie. "Je moet naar een nummer luisteren alsof je een fan bent. Commercie is ingewikkeld. Als je ergens aan werkt zijn er veel ogen op je gericht. Ik moest dat parkeren en vergeten. Ik volgde mijn oren: waar wil ik naar luisteren?" Dus koos ze voor een album met traditionele Oost-Europese muziek. "Oost-Europa heeft een rijk erfgoed aan kerstmuziek. Het is een album dat op een bepaalde manier naar de wereld kijkt."

Daarbij is het een album met relaxte nummers. Wat frappant is, aangezien Melua zelf niet zo ontspannen is. "Ik heb stress. Ik woon in Londen! Ik heb muziek nodig om te relaxen."

14 oktober komt het nieuwe album Winter van Melua uit. Op 28 oktober begint ze haar tour in Duitsland en op 1 november treedt ze op in Tivoli in Utrecht. 

Lees meer over:
Tip de redactie