Het album O van De Staat heeft de 3voor12 Award 2016 gewonnen en is daarmee verkozen tot het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar.

Het is de tweede keer dat De Staat de prijs wint. In 2009 werd hun debuutalbum Wait for Evolution bekroond. Dat kwam niet eerder voor in de dertien jaar dat de 3voor12 Award inmiddels bestaat.

De jury, bestaande uit onder anderen Typhoon, Laidback Luke en Sue The Night, koos na lang beraad De Staat voor de tweede maal als winnaar omdat de band “door de jaren heen toonaangevend en eigenzinnig is gebleven”.

Ophef

In augustus ontstond ophef in Nederland om de Nijmeegse rockband, die over de komende vier jaar bijna een miljoen euro subsidie krijgt. 

De band gaf aan de kritiek "prima" te vinden. "Het is een standpunt dat je kan hebben", zei zanger Torre Florim bij Giel Beelen op 3FM. "Er zijn ook veel mensen die niets met voetbal hebben, maar waar dan een voetbalclub uit de brand wordt geholpen door een gemeente, of een autoweg die wordt verbreed voor mensen die niet rijden."

De winnaar van de 3voor13 Award is donderdagavond bekendgemaakt in Paradiso Noord in Amsterdam.