Status Quo-gitarist Rick Parfitt vreest dat hij een terugkeer op het podium niet gaat overleven. De 67-jarige Parfitt werd in juni getroffen door een hartaanval na een optreden in Antalya in Turkije. Sindsdien heeft de muzikant geen gitaar meer gespeeld.

"Eigenlijk ben ik gestorven. Voor drieënhalve minuut was ik blijkbaar dood. Ze hebben me ongeveer een half uur moeten reanimeren", vertelt hij aan Sky News. Een persoonlijk assistent vond Parfitt die dag bewusteloos op de vloer van zijn hotelkamer. Hij kon worden gered dankzij een medisch team dat toevallig in het hotel aanwezig was.

De bijna-doodervaring heeft zijn geheugen en uithoudingsvermogen aangetast. Artsen hebben hem opgedragen rust te houden.

Parfitt kan op zijn vroegst volgend jaar weer gaan optreden met zijn band. Dat betekent dat hij het begin van de laatste tour van Status Quo, die volgende maand begint, moet missen. En dan nog twijfelt Parfitt over zijn toekomst bij de band. "Ik weet hoe nerveus ik altijd ben voor een optreden. Je hart begint te pompen op het moment dat je op moet gaan voor duizenden mensen. Het is duidelijk dat het effect op je heeft."

Bekijk een gedeelte van het interview:

Doodvallen

Parfitt overleefde eerder al twee keer een hartaanval. In 2014 onderging hij in Londen een hartoperatie. Inmiddels is hij gestopt met roken en drinken. Mocht optreden met Status Quo er niet meer in zitten, dan overweegt hij een minder veeleisende solocarrière.

"Ik wil mezelf op geen enkele manier belasten. Om wat voor optreden het ook zal gaan, ik zal altijd nerveus zijn en ik wil niet het podium oplopen en doodvallen voor de ogen van de fans."