Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Voorwaardelijke vrijlating moordenaar John Lennon opnieuw afgewezen

Het verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon, is voor de negende keer afgewezen.
Door NU.nl

Dat bepaalde het New York Department of Corrections and Community Supervision maandag.

De nu 61-jarige Chapman doodde de Beatles-zanger op 8 december 1980 bij het Dakota-gebouw in New York. Toen Lennon uit het gebouw liep werd hij meerdere keren beschoten. Kort daarvoor had de moordenaar de wereldberoemde zanger nog om een handtekening gevraagd. Lennon was toen veertig jaar oud.

Tegen de commissie die gaat over zijn voorwaardelijke vrijlating zei Chapman dat hij "de moord vooraf had beraamd, egoïstisch was en duivels handelde". De commissie ging niet mee in zijn spijtbetuiging, omdat Chapman de moord met voorbedachten rade pleegde om beroemd te worden.

Zijn vrijlating zou dan ook "onverenigbaar zijn met het welzijn van de maatschappij en het wettelijke gezag ondermijnen".

Moordenaar John Lennon blijft vastzitten

Cel

Chapman werd tot minimaal twintig jaar cel veroordeeld in 1981, nadat hij bekende schuldig te zijn aan de moord. Na die twintig jaar kan hij iedere twee jaar vragen om voorwaardelijke vrijlating. Dit is inmiddels negen keer afgewezen.

Pas in augustus 2018 kan Chapman opnieuw een verzoek indienen.


Lees meer over:

John Lennon

Aanbevolen artikelen