De Uitmarkt is vrijdagavond begonnen in Amsterdam. Het evenement wordt gezien als de aftrap van het nieuwe culturele seizoen.

Jörgen Raymann presenteerde het openingsprogramma vanaf het Museumplein. Het is de 39ste keer dat de Uitmarkt wordt georganiseerd.

Vrijdag zijn er optredens van onder anderen Lucas Hamming, Capella Amsterdam en Jeangu Macrooy. Voor de komende dagen staan op de Uitmarkt op het Museumplein en rondom het Leidseplein meer dan 350 gratis optredens gepland.

Naast muzikale optredens is er ook veel ruimte voor cabaret, film, toneel en literatuur. Dit jaar staan in totaal zeven orkesten op de Uitmarkt, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Residentie Orkest en het Orkest van de 18de eeuw.

Het evenement was vrijdagavond live te volgen bij de NTR op NPO 2.

Sven Hammond

Op zaterdagavond staat Sven Hammond gepland met het Red Limo String Quartet. Tijdens het optreden staan onder anderen Niels Geusebroek, Lisa Lois, Sarah-Jane en Shirma Rouse op het podium.

De band bestaat dit jaar tien jaar. Sven Hammond en Red Limo String Quartet wordt aan elkaar gepraat door NOS-nieuwslezer Winfried Baijens. 

Musical Sing-a-Long

De Uitmarkt wordt traditioneel jaarlijks afgesloten met de Musical Sing-a-Long.

Tijdens het evenement en programma, dat zondag om 21.30 uur wordt uitgezonden op NPO1, zingt het publiek mee met liedjes van onder meer de musicals The Lion KingThe BodyguardHair en Dolfje Weerwolfje. De avond wordt begeleid door het Metropole Orkest.

Maatregelen

De organisatie van de Uitmarkt liet eerder vrijdag weten extra maatregelen te hebben genomen vanwege het warme zomerweer. Zo zijn er een aantal openbare waterpunten en hebben ze schaduwrijke terrassen opgezet. Daarnaast zijn EHBO'ers voorbereid op warmteverschijnselen.

De Uitmarkt trekt jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers en is daarmee één van de grootste Nederlandse cultuurfestivals.