Rob de Nijs wordt onderscheiden met de NPO Radio 5 Oeuvre Award 2016. De 73-jarige zanger kreeg het nieuws woensdag te horen van dj Jan Rietman. De uitreiking vindt plaats op 20 november tijdens een speciaal voor hem georganiseerd concert in Theater Amsterdam.

NPO Radio 5 eert De Nijs voor zijn rijke oeuvre, dat meer dan 35 albums rijk is, en noemt hem één van de grondleggers van de hedendaagse Nederlandstalige muziek.

De jury roemt hem "om zijn muzikaliteit, zijn vakmanschap en zijn nimmer aflatende drive om vernieuwend te blijven, zowel op de plaat als in de theaters". "Zijn muzikale veelzijdigheid heeft hem tot een inspiratie gemaakt voor vele gevestigde en beginnende Nederlandse artiesten", aldus het radiostation.

De Nijs reageerde zeer verrast. "Ik wist dat er vandaag iets spannends ging gebeuren, maar dit is wel écht leuk", zei hij. Tijdens het concert in november brengen verschillende artiesten een hommage aan De Nijs. Zelf zingt hij ook een paar nummers.

Gerard Cox

De Radio 5 Oeuvre Award wordt ieder jaar uitgereikt aan een artiest die gedurende lange tijd van grote betekenis is geweest voor muziek in Nederland.

Eerder ging de prijs naar Gerard Cox, Cliff Richard, Willeke Alberti, Lee Towers, George Baker, Liesbeth List en Anita Meyer.