De Belgische muzikant Jean Baptiste Frédéric Isidor 'Toots' Thielemans is overleden. Hij is 94 jaar oud geworden.

Dat bevestigt zijn management aan het Belgische persbureau Belga

Thielemans overleed in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. Manager Veerle van de Poel zei dat er geen complicaties waren opgetreden. ''Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.''

Thielemans verwierf vooral bekendheid als mondharmonicaspeler en componist. De geboren Brusselaar componeerde onder andere de titelmuziek (Circle of Smile) voor de serie Baantjer.

Zijn muziek is ook te horen in wereldberoemde films als Midnight Cowboy en Turks Fruit. De jazzlegende wordt zaterdag begraven in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van Brussel. De uitvaartplechtigheid in de kerk begint om 11.00 uur.

Video: Grote artiesten hielden van Toots

Compilatie: Grote artiesten treden op met Toots Thielemans
Compilatie: Grote artiesten treden op met Toots Thielemans

Volkswijk

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans komt uit de Brusselse volkswijk Marollen. Hij begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma.

Zijn artiestennaam Toots is een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Maar Thielemans was ook een goede gitarist. John Lennon raakte in de begintijd van The Beatles geïnspireerd door het spel van de Belg en kocht zelfs dezelfde gitaar, een Rickenbacker.

Video: Toots Thielemans speelt soundtrack Turks Fruit

Toots Thielemans - Soundtrack Turks Fruit
Toots Thielemans - Soundtrack Turks Fruit

Baron

In 1964 kocht de Belg een huis in Amerika en vanaf dat moment woonde hij daar ook het grootste deel van de tijd. Hij behield zijn huis in Brussel.

Door die combinatie werd hij ook wel een 'Vlamerikaan' genoemd. Later kreeg hij twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische koning Toots in 2001 tot baron.

Thielemans beëindigde zijn carrière in 2014.

Eerbetoon

Maandagavond wordt Thielemans onder meer geëerd in Utrecht en in Londen. Vanaf de Domtoren speelt pianist Mike del Ferro een kort eerbetoon. In de Royal Albert Hall in Londen speelt het Metropole Orkest met Quincy Jones, een liefhebber van Thielemans, en ook daar zal een nummer zijn gewijd aan de man met de mondharmonica.

Reacties op dood Thielemans