De Nederlandse rockgroep De Staat vindt de kritiek van mensen op de verstrekte subsidie van een miljoen euro over vier jaar "prima". "Het is een standpunt dat je kan hebben."

"Er zijn ook veel mensen die niets met voetbal hebben, maar waar dan een voetbalclub uit de brand wordt geholpen door een gemeente, of een autoweg die wordt verbreed voor mensen die niet rijden", vertelt zanger Torre Florim bij Giel Beelen op 3FM.

Dinsdag kreeg de groep uit Nijmegen de toezegging van het Fonds Podiumkunsten. Het verstrekken van de subsidie leidde tot veel ophef. "Sommige mensen denken dat wij het geld in onze zak krijgen en dan kunnen chillen. Ik snap dat mensen dat denken, maar we gaan veel werken met technici en lichtmensen."

Beelen zegt in zijn radioprogramma dat hij het vreemd vindt dat de groep zich voor de subsidie moet verantwoorden. De Staat krijgt jaarlijks 236.200 euro subsidie de komende vier jaar.

Kritiek

In het begin wist Florim niet zo goed wat hij met de kritiek aanmoest. "Ik dacht: 'Er zijn toch heel veel projecten die subsidie krijgen?' Maar nu zie ik dat er veel mensen zijn die niet goed weten hoe het werkt."

Wel had hij verwacht dat de subsidieverstrekking voor reacties zou zorgen. "Veel mensen vinden het heel normaal dat er subsidie gaat naar festivals, orkesten en acteurs. Er zijn er ook een heleboel die het niet normaal vinden dat geld gaat naar popmuziek. Heel veel bands vragen subsidie aan om op tournee te gaan of een clip te maken."

"Ik ben heel blij dat we in een land leven waar muziek, en dus ook popmuziek, wordt gestimuleerd", aldus de 30-jarige zanger.

De directeur van Fonds Podiumkunsten, Henriëtte Post, liet woensdag aan het AD weten dat de subsidie aan De Staat terecht was. Post vond het verrassend dat de rockgroep onder vuur kwam te liggen.