De Nederlandse muziekdelegatie die zondagavond tijdens de openingsceremonie van de finale de symfonische versie van het EK-lied This One's For You van David Guetta speelde, kijkt tevreden terug op het optreden.

"De opening ging goed en het zag er volgens mij erg mooi uit", zegt arrangeur Franck van der Heijden in gesprek met NU.nl. Hij is een van de makers van de symfonische versies van het EK-lied.

Van der Heijden stond tijdens de ceremonie op de middenstip, samen met veertien jonge muzikanten uit Amsterdam. Vooraf was er weinig bekendgemaakt in de media over de Nederlandse muziekdelegatie op het evenement. Volgens Van der Heijden had dat de maken met de UEFA. "Het had met interne belangen te maken. Maar nu mag het wel."

Hoewel Van der Heijden met de muzikanten tijdens de opening op de middenstip stond, was hij niet bij de wedstrijd zelf aanwezig. Na de uitvoering van het liedje moest het orkest van het veld af, waarna ze vervolgens werden tegengehouden door de beveiliging. "Ik kon niemand meer bereiken, dus ben ik uiteindelijk maar voor een televisie gaan zitten."

David Guetta

De Nederlander werd in december gevraagd door de UEFA om de symfonische versies van het liedje te maken. Deze versies van het liedje werden onder zijn leiding ingespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werkte in het verleden al eerder met de Franse dj David Guetta (48), zo maakte hij voor zijn laatste album alle strijkers- en orkestarrangementen.

Aan het EK-lied This One's For You werkten ook Afrojack en Giorgio Tuinfort mee. "Er was dan toch nog een Nederlands tintje aan het toernooi", grapt Van der Heijden.

Repetities

Van der Heijden heeft zondagavond niet meer met de voormalig nummer 1-dj van de wereld kunnen praten. "Ik heb alleen tijdens de repetities met hem gesproken. De beveiliging was zondag absurd en dan wordt het lastig. Maar ik spreek hem vast nog wel één dezer dagen."

Zondagavond won in de EK-finale Portugal verrassend van gastland Frankrijk. Het werd in de verlenging 1-0.