Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Funkadelic-toetsenist Bernie Worrell overleden

Bernie Worrell, toetsenist van Parliament-Funkadelic en Talking Heads, is op 72-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn vrouw Judie vrijdag bekendgemaakt.
Door BuzzE

Worrell formeerde in het begin van de jaren zeventig samen met George Clinton de groep Funkadelic en de zusteract Parliament. 

"Bernie's invloed en bijdrage, niet alleen aan funk, maar ook rock en hiphop, zullen voor altijd worden gevoeld'', aldus Clinton in een reactie aan Billboard.

Op het conservatorium in Boston maakte Worrell kennis met de elektronische klassieke muziek van Emerson, Lake & Palmer. Hij raakte gefascineerd door de muziek die Keith Emerson met een Moog-synthesizer maakte. Hij kocht een Minimoog en begon te experimenteren. "Dat is eigenlijk alles wat ik doe: ik draai aan de knoppen totdat het doet wat ik wil", zei hij ooit in Music Radar.

Nadat Parliament-Funkadelic uiteenviel bleef Worrell meewerken aan soloalbums van Clinton. Later sloot hij zich op verzoek van David Byrne en Chris Frantz aan bij hun New Wave-groep Talking Heads.

Video: Bernie Worrell speelt een baslijn op zijn Moog

Aanbevolen artikelen