Songfestival-winnares Corry Brokken is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de dochter van de zangeres donderdag aan RTL Boulevard.

In 1957 won Nederland voor het eerst het Eurovisie Songfestival. Brokken kreeg met het nummer Net als toen de meeste punten. Tweemaal won ze een Edison, in 1963 en 1995.

Nederland maakte in 1952 voor het eerst kennis met Brokken, toen ze op de radio te horen was met het nummer I Apologize. De zangeres vertegenwoordigde in 1956 ons land voor de eerste keer op het Songfestival met het nummer Voorgoed Voorbij.

Een jaar na de overwinning in 1957 deed ze nog een keer mee. Met het liedje Heel de Wereld werd ze gedeeld laatste. Met drie songfestivaldeelnames is Brokken nog steeds Nederlands recordhoudster.

Video: Corry Brokken - Net als toen

Presentatie

Brokken keerde in 1976 terug op het podium van het Songfestival. Ze verzorgde de presentatie van de wedstrijd, die in Nederland gehouden werd. Een jaar daarvoor won Teach-In met Ding-a-dong de liedjeswedstrijd. In 2003 nam Brokken plaats in de jury van de Nederlandse songfestivalfinale.

Na het festival besloot Brokken zich te richten op een studie rechten aan de universiteit in Utrecht. Ze was toen 42 jaar. Ze studeerde af en begon samen met haar studiegenoot Jan Meijerink een advocatenpraktijk. In 1990 werd ze aangesteld als rechter.

De zangeres werd in 2008 nog getroffen door een herseninfarct, maar herstelde zich na een langdurige revalidatie.