Het draaien van muziek van Nederlandse artiesten is erg populair op uitvaarten en begrafenissen. 

In de top vijf van meest gedraaide nummers het afgelopen jaar, staan drie Nederlandstalige liedjes: Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato en De steen van Bram Vermeulen en de uitvoering van Paul de Leeuw.

Ook in de rest van de lijst komen opvallend veel Nederlandstalige nummers voor. Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie die uitvaartonderneming Monuta zondag bekendmaakte.

Artiesten die vaak worden gekozen voor afscheidsplechtigheden zijn Frans Bauer (De hemel heeft er een engel bij), Guus Meeuwis (De weg), Wim Sonneveld (Het dorp), Karin Bloemen (Geen kind meer) en Maaike Ouboter (Dat ik je mis).

Van Borsato worden de meeste verschillende nummers gedraaid. Behalve Afscheid nemen bestaat niet zijn ook Breng me naar het water en Mooi populair. Het meest gedraaide nummer op begrafenissen is nog steeds Time to say goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. Het Ave Maria in diverse uitvoeringen completeert de top vijf.

Regio

Opvallend is volgens Monuta dat sommige nummers het in bepaalde regio's erg goed doen. Zo is in Amsterdam het lied Er is een Amsterdammer doodgegaan van John Kraaijkamp vaak aangevraagd, doet in de regio Den Haag het lied Geef mij maar nasi goreng van Wieteke van Dort het opvallend goed en wordt in Groningen vaak 't Het nog nooit zo donker west van Ede Staal en De Roos van Wia Buze vaak aangevraagd.

Het kiezen van persoonlijke muziek wordt volgens de uitvaartonderneming steeds belangrijker. Het onderzoek naar uitvaartmuziek maakt deel uit van een campagne die volgende week wordt gelanceerd om mensen bewuster te maken van het belang van het vastleggen van dit soort uitvaartwensen.